španjolski parlament

Kreće natezanje: Ni Sanchez ni Nunez nemaju većinu. Tko će formirati vladu?

17.08.2023 u 07:59

Bionic
Reading

Španjolski parlament okuplja se u Madridu u četvrtak na konstituirajućoj sjednici tri i pol tjedna nakon prijevremenih izbora u Španjolskoj čiji rezultati dovode u pitanje mogućnost sastavljanja nove vlade.

Ni privremeni socijalistički premijer Pedro Sanchez ni vođa konzervativne opozicije Alberto Nunez Feijoo još nisu uspjeli formirati većinu kroz saveze s manjim strankama.

Za to je potrebno najmanje 176 glasova.

Feijoo iz Narodne stranke (PP) relativni je pobjednik na izborima 23. srpnja, ali sa 137 mjesta nije ispunio očekivanja.

Njegov mogući koalicijski partner, desničarski populistički Vox, izgubio je na izborima 19 mjesta i sada ima samo 33.

Sanchez bi mogao uspjeti formirati vladu ako bi se, zajedno s ostalim regionalnim strankama, dogovorio sa strankom vođe katalonskih separatista Carlesa Puigdemonta, koji živi u egzilu u Bruxellesu.

Puigdemont je, međutim, zatražio referendum o neovisnosti Katalonije, što će Sanchez vjerojatno odbiti.

Ako ni Sanchez ni Feijoo ne uspiju formirati vladu, novi izbori morali bi se održati krajem ove ili početkom sljedeće godine.

  • +14
Izbori u Španjolskoj Izvor: EPA / Autor: Chema Moya

Prvi zadatak 350 novoizabranih zastupnika bit će glasovanje o novom predsjedniku parlamenta, a vršitelj dužnosti premijera Pedro Sanchez predložit će kandidata iz svoje Socijalističke stranke, sa svim očima uprtim u tvrdokornu katalonsku separatističku stranku koja se neočekivano pojavila kao jezičac na vagi.

To se glasovanje smatra testom prije ključnog glasovanja o tome tko će sastaviti vladu što se očekuje sljedeći mjesec.

Odlučujuće je kako će sedam katalonskih zastupnika glasovati.

Puigdemont je zatražio u srijedu čvrsta jamstva prije nego što ponudi potporu sljedećoj španjolskoj vladi.

"Nemamo povjerenja u španjolske političke stranke", napisao je katalonski separatist na X, platformi društvenih medija ranije poznatoj kao Twitter.

"Ne možemo ići naprijed na temelju obećanja onih koji ih uvijek ne ispunjavaju, stoga moramo vidjeti čvrsta jamstva prije nego što se obvežemo da ćemo glasati."