DECENTRALIZACIJA NA POMOLU?

Kreće bitka: Baldasar za Split traži obalu, plaže, ceste i Marjan

13.05.2014 u 09:22

Bionic
Reading

Neočekivano burne reakcije na inicijativu za proširenje ovlasti velikih gradova poput Splita, Osijeka i Rijeke te njihovo izjednačavanje sa statusom koji uživa Zagreb nisu pokolebale splitskog gradonačelnika Ivu Baldasara: za tportal je potvrdio da će inzistirati na većoj emancipaciji od županija i preuzimanju kontrole nad gradskim prostorom, resursima i novcem

Ideja je u startu dobila načelnu podršku ministra uprave Arsena Bauka, no on smatra da Vlada i Sabor uopće ne trebaju raspravljati o promjeni zakona jer se sve zamišljeno može provesti i kroz postojeće.

'Inicijativa je utemeljena na Ustavu i zakonu, ta mogućnost već postoji. Dovoljno je da gradska vijeća formalno donesu odluku i zatraže dodjelu nadležnosti te da županijske skupštine to odobre. Da, potrebna je i suglasnost Ministarstva uprave, a ja mogu unaprijed kazati da je imaju', kaže Bauk za tportal.

Baldasar, pak, time nije zadovoljan: već po prvoj reakciji splitsko-dalmatinskog župana Zlatka Ževrnje i izjavi da 'o svemu treba dobro razmisliti' shvatio je da bi se stvar mogla otezati do beskraja. U nekim slučajevima županija bi možda odbila dati suglasnost, mogla bi je za godinu ili dvije povući, pa bi se sve izrodilo u veliki nered. Gradonačelnik Splita traži da se izmjenama zakona jasno odrede ingerencije gradova većih od 100 tisuća stanovnika - a ako bude više zainteresiranih, smatra, treba donijeti novi zakon o velikim gradovima

Bauk tvrdi da bi se u slučaju radikalnih intervencija trebalo mijenjati cijeli niz zakona - od onih o cestama, preko zakona o pomorstvu do zdravstvenih - no Baldasar tvrdi da to nije točno i otvoreno traži akciju iz Vlade. Službeni zahtjev se priprema.

'Na primjeru Splita sve se može plastično dočarati: tražimo potpune ovlasti u prostornom planiranju i urbanizmu, konzervatorskoj zaštiti, pomorskom dobru i svim cestama na području grada. Apsurdno je da Split nema kontrolu nad svojom obalom, dakle plažama i šetnicama, kao ni nad gradskim prometnicama ili park šumom Marjan. To se treba mijenjati, pa čak i ako rasprava potraje nekoliko mjeseci', kazao je Baldasar.

Splitski gradonačelnik smatra i da pomorske luke poput one u njegovom gradu trebaju imati samo jednu lučku upravu, dok su danas ovlasti i ovdje rascjepkane. Tvrdi da se njegovom inicijativom 'ne stvaraju nove županije', već samo nastoji jasnije rasporediti dužnosti. 'Nećemo povećavati broj zaposlenih, nego efikasnost grada', ponavlja Baldasar. Danas će se u Zagrebu sastati s gradonačelnikom Rijeke Vojkom Obersnelom, koji je na ovu temu već imao okršaj s primorsko-goranskim županom Zlatkom Komadinom: nakon što je optužen za 'separatističke ideje feudalnog tipa', Obersnel je stranačkog kolegu župana nazvao 'gubernatorom'.

Iako SDP-ova vlada ne namjerava u ovom mandatu mijenjati teritorijalni ustroj države, sve su glasnija rogoborenja protiv sustava s 20 županija i povlaštenim gradom Zagrebom, pogotovo u priobalnom dijelu države gdje općine i gradovi ništa ne mogu sami raditi čak ni na vlastitim plažama ili rivama. Gradonačelnica Supetra na Braču Ivana Marković prije nekoliko mjeseci poslušala je savjet ministra Bauka s početka ovog teksta i od skupštine Splitsko-dalmatinske županije zatražila da se odrekne nadležnosti nad plažama u korist ovog grada.

Nikad joj nije odgovoreno.