LUKSUZNA SKIJALIŠTA

Kraljevi, princeze, bogati i slavni: evo gdje provode svoje zimske praznike

29.12.2018 u 19:00

Bionic
Reading

Bogati, slavni i oni plave krvi svake se zime moraju pokazati na najboljim od najboljih svjetskih skijališta. Odlazak na skijanje u švicarski Klosters, francuski Courchevel ili austrijski Zürs za njih nije samo sportski zanos, nego društveni ritual kojim se pokazuje status, prestiž i moć. Ovakva su mjesta nekada bila ekskluzivna utočišta kraljevske klijentele, a sada se na skijaškoj stazi o njih mogu očešati celebritiji, ruski oligarsi, vozači i vlasnici formule F1

Čim protutnji Nova Godina, bogati, slavni i oni plave krvi sele na najbolja od najboljih skijališta. Odlazak na skijanje za njih nije samo sportski zanos, skijanje je društveni ritual kojim se pokazuje status, prestiž i moć. Naročito ako odlazite u bajkoviti švicarski Klosters nedaleko Davosa. To je – hvale se domaćini – omiljeno skijalište princa Charlesa.

Štoviše, na britanskom dvoru uvriježio se običaj da se buduća kraljevska nevjesta javnosti neslužbeno prvi puta predstavlja na skijama. Kada se Diana Spencer u Klostersu pojavila u društvu Charlesa, znalo se da je kraljević odabrao curu za oltar. Čim se Sarah Ferguson pojavila na skijama u društvu mlađeg princa Andrewa bila je to neslužbena najava vjenčanih zvona, a i poziv kraljevske obitelji upućen Kate Middleton da im se 2005. pridruži na švicarskom snijegu bio je znak da princ William misli ozbiljno. Osim Klostersa William i Kate vole svratiti i u švicarski Verbier (također omiljeno mjesto danskog Dvora), a u zadnje vrijeme odlaze i u francuski Meribel i Courchevel u Tri Doline, alpski raj zapadno od Meribela.

Švedska kraljevska obitelj skija na domaćim terenima, ali se voli pojaviti u mondenom St. Moritzu. Norvežane ne možete zamisliti bez skija, a njihova kraljevska obitelj odabire domaća skijališta nedaleko Osla. Monageški princ Albert najbolje se osjeća u ekskluzivnom austrijskom Zürsu smještenom između Vorarlberga i Tirola, a članovi španjolskog dvora u svojoj planinskoj kućici u domaćem vodećem skijaškom centu Baqueira Beret. Kao strastveni skijaš, japanski prestolonasljednik Naruhito odigrao je ključnu ulogu u dovođenju Zimskih olimpijskih igara u Japan 1998., a iako je među Japancima interes za zimske sportove nakon toga smanjen za dvije trećine, u zemlji je još aktivno 600 skijališta.

Ovakva su mjesta nekada bila ekskluzivna utočišta za kraljevsku klijentelu, ali sada se na skijaškoj stazi o njih mogu očešati celebritiji, ruski oligarsi, vozači i vlasnici formule F1. Kada se u Courchevelu 1850 (broj označava nadmorsku visinu) pojave William i Kate, možete biti sigurni da ćete natrčati na Davida i Victoriju Bechkam; dođe George Clooney, Katie Price, marokanski kralj, zna navratiti Giorgio Armani, iako sa 84 godine nije uputno juriti skijaškim stazama.

U tom malom zimskom raju takvima je bolje večerati u jednom od dva restorana sa dvije Michelinove zvjezdice, dekorirana svilenim zastorima, Hermès stolnjacima i Saint Louis lusterima, a u noćnom klubu Les Caves utažiti žeđ Dom Perignonom ili Moëtom. To mini mjestašce broji devet hotela sa pet zvjezdica, uključujući i Le Kilimandjaro kolibu sa 12 kreveta po cijeni 11.300 eura na noć, gdje će vam privatni batler tijekom noći grijati skijašku obuću. U hotelu Le Strato šampanjski bar je instaliran u spremištu skijaške opreme, što nije pametna ideja uoči spusta niz alpske padine.

St. Moritz odavna je bio na glasu kao mondeno okupljalište jet-seta. Blagoslovljen je 'šampanjskom klimom' (u prijevodu suho i sunčano), njegove su ulice krcate bundama (sada od eko krzna), luksuznim markama automobila i ekskluzivnim buticima, a u Altitude bar u hotelu Kulm (standardna soba stoji 14.000 kuna na noć) goste ne puštaju bez kravate i tamnog odijela. Iako ga na listama najluksuznijih skijaških resorta neki danas stavljaju tek na osmo mjesto, St Moritz se posljednjih godina prevorio u skijaško utočište ruskih milijardera, iako im kod kuće ne manjka snijega. Iz Moskve stižu privatnim zrakoplovima u zračnu luku Samdena, od kuda se limuzinama prevoze do pet kilometara udaljeno središte mjesta. Rusi osvajaju kanadska skijališta, a posebno im se sviđa prevoz helikopterom pred sama vrata hotela u Bighornu na kadanskoj planini Revelstoke, zapadno od Calgaryja.

Nijedan se hotel više ne može zamisliti bez bazena, spa i fitness centra s romantičnim pogledom na snježne vrhove planina, ali običan bazen razlikuje se od bazena kojeg nudi planinska koliba Himalaja u francuskom Val d'Isereu: to je zapravo kuhinjski pod koji pritiskom na daljinski upravljač nestaje i postaje unutrašnji i vanjski bazen sa instaliranim kino-ekranom da gosti mogu gledati omiljeni program dok se namaču u parfimiranoj gorskoj vodi.

  • +8
Kuća Kevina Costnera u Aspenu renta se od 2018. Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

U borbi za najbogatije goste neki poput jedne planinske kolibe u selu Lech u Arlbergu nude posteljinu s monogramom gosta. Susjedno selo Zürs nakupina je najskupljih hotela u Austriji gdje dvokrevetni predsjednički apartman s kaminom, saunom i osobnim batlerom stoji 24.000 kuna na noć.

Čak ni najbogatiji od najbogatijih ne mogu svugdje kupiti sve što žele, te je južnokorejski multimilijarder, predsjednik Samsung grupe, Lee Kun-hee u Courchevelu izazvao čuđenje tražeći da se samo za njega rezerviraju tri skijaške piste, što ni prije, ni poslije njega nisu tražili ni prinčevi, niti razmaženi celebritiji.

  • +26
Mondena skijališta u Europi i Americi Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Zato baš sve možete dobiti u skijalištu Yellowstone u Montani, dvadesetak kilometara udaljenom od istoimenog nacionalnog parka. Prema američkim mjerilima to je najekskluzivnije skijalište na svijetu, pristupačno samo članovima tog zatvorenog, privatnog kluba. Oni su vlasnici cijele planine, milijarderi na skijama, mahom bankarska elita, koja je među sebe jedva pripustila Billa Gatesa. Ekskluzivnost se ne sastoji u smještajima sa pet plus zvjezdica i čudo-bazenima, nego poglavito u činjenici da se tamo može skijati bez tjelohranitelja, jer se za sigurnost diskretno brinu bivši agenti američkih tajnih službi i nekadašnji iskusni čuvari predsjednika SAD.

Za ostale Amerikance Aspen u Coloradu bio je i ostao mjesto broj jedan za vidjeti američku društvenu kremu i biti viđen. U Deer Walleyu u Utahu ograničenim brojem ulaznica osiguravaju ekskluzivnost i sprečavaju gužvu. Da izbjegne gužvu, Bruce Willis je svojedobno kupio čak dio planine u popularnom Sun Walley u Idahou, a oni koji poput Oprah Winfrey ili Jerryja Seinfelda osim snježnih aktivnosti uživaju u dobrom bluesu i jazzu, odlaze u Telluride u Coloradu.

I tako, za onih 0.1 posto najbogatijih nađe se još takvih luksuznih zimskih oaza. Ostalima ostaje da ih gledaju na slikama, ako im je do gledanja.