TAJANSTVENI INSEKT

Krakata zvijer iz Raške doline

09.09.2013 u 11:40

Bionic
Reading

Ivan Perko, izvrstan poznavatelj flore i faune Raške doline, kod pećine u Donišnici je pronašao rijetku i ugroženu vrstu skakavca mesojeda kojemu je znanstveno ime Saga pedo.

'Pridružio sam se komunalnom poduzeću Time Arsa u čišćenju smeća oko pećine i kada sam zagrebao grabljama, ugledao sam velikog skakavca bez krila. Prepoznao sam Sagu pedo, kojega se u našoj literaturi naziva sredozemni zeleni konjic. Bio je dugačak 14 centimetara, a poslije sam pronašao još jednoga od 18,2 centimetara, što je prava zvijer', ispričao je za Glas Istre

Saga pedo je tajanstveni insekt koji noću lovi druge kukce, ali pojest će i uginulu pticu, glodavca ili gmizavca, a sumnja se i da mogu pojesti jedan drugog. Uspaničen, može ugristi ili progristi kroz tkaninu. Voli kameniti teren do približno visine Učke, odnosno 1.400 metara nadmorske visine. Glasa se karakterističnim zrikanjem, a sliče na bogomoljku.

'Ova godina je idealna za njih, a kolovoz i rujan vrijeme polaganja jaja. Zato je važno znati, ako je pronađemo među povrćem, da ona ne čini štetu, nego naprotiv uništava štetočine. Pustimo je da ode i razmnoži se', poručuje Perko.

Saga pedo je vrlo osjetljiva na pesticide pa je njen pronalazak dokaz ekološke čistoće Raške doline i ujedno njene izuzetne biološke raznolikosti. Zanimljivo je i to da nema službeni hrvatski naziv. Sredozemni zeleni konjic zbunjuje jer je zeleni konjic veliki krilati skakavac boje svježe trave, koji je biljojed, a samim tim i Sagin potencijalni plijen. Zovu je još i 'jastog Provanse' te 'mađioničar'.