BALKANSKE PROVOKACIJE

Kosovski folkloristi objesili zastavu Albanije na tvrđavu u Ohridu, dobili pet godina izgona

01.05.2019 u 11:31

Bionic
Reading

Zbog isticanja velike albanske zastave na Samuilovu tvrđavu na Ohridu, tamošnji sud osudio je članove kosovske folklorne skupine Arbereshi na pet godina zabrane ulaska u Sjevernu Makedoniju, dok je njezinom vođi Gjergju Prekocaju dosuđena i novčana kazna u iznosu od 1.100 eura

Prekocaj je, javljaju makedonski mediji, u pratnji članova folklorne skupine postavio zastavu u ponedjeljak tijekom gostovanja Arbereshija u Ohridu u zapadnom dijelu Sjeverne Makedonije gdje u kojoj čak 25 posto stanovništva čine Albanci.

''Zastavu Albanije postavili smo na istom mjestu na kojem je bila u vrijeme Skenderbega koji je branio albanske zemlje. Ja sam Albanac, a bog nam je dao ova područja koja su naša i koje nikad nećemo ostaviti. Ovo je naša zemlja koju ćemo ujediniti'', izjavio je Prekocaj dodajući kako je presretan što je podigao zastavu na jarbol u pratnji čitave folklorne skupine.

Predsjednik makedonskog Sobranja Talat Xhaferi izjavio je kako je dosuđena prestroga kazna, obzirom da su počinitelji tog prekršaja kulturno-umjetnički radnici te je dodao da je kazna trebala biti znatno blaža.

Albanska oporbena stranka Alijansa za Albance priopćila je kako je zabrinuta zbog reakcije policije koja je uklonila albansku zastavu i pritvorila dvojicu članova folklorne skupine.

''Postavljanje albanske nacionale zastave na Samuilovoj tvrđavi ne predstavlja zakonski prekršaj niti opasnost po bilo koga, posebno kada se zna da Albanci u Sjevernoj Makedoniji čine trećinu stanovništva i predstavljaju autohtoni narod'', poručila je Alijansa za Albance, dodajući kako dosuđena kazna ne pomaže Sjevernoj Makedoniji u njezinim euroatlantskim integracijama.

Izvor: Društvene mreže

Prema Zakonu o upotrebi zastave na čitavom teritoriju Sjeverne Makedonije u službenoj uporabi je državna zastava, a pored nje, u jedinicama lokalne samouprave gdje pored Makedonaca žive etničke manjine koje čine najmanje 50 posto ukupnog stanovništva, koristi se i zastave te etničke manjine.

Isti zakon predviđa kako zastava Sjeverne Makedonije mora biti istaknuta zajedno sa zastavom etničke manjine, s tim da država zastava mora biti za trećinu veća od manjinskih zastava. Uz to, zakon predviđa i kazne za prekršitelje tog zakona koje se kreću od 200. do 2.000 eura.