TKO ĆE KOME...

Kosovo dobiva luku na Jadranskom moru

23.02.2009 u 22:37

Bionic
Reading

Tirana će Kosovu odobriti korištenje albanske luke Shengjin na Jadranskom moru, priopćio je albanski premijer Sali Berisha tijekom razgovora s kosovskim ministrom prometa Fatmirom Limajem

Berisha i Limaj složili su se da treba proučiti mogućnost proširenja luke Shengjin, koja se nalazi uz autocestu vrijednu milijardu eura. Prometnica, koja je još uvijek u izgradnji, znatno će skratiti put od Kosova do Albanije.

Te dvije zemlje moraju zajedničkim snagama raditi na integraciji i usklađivanju djelovanja u različitim sektorima zbog olakšavanja života svojih građana, izjavio je Berisha.

Zajednički projekti uključivali bi i izgradnju elektrana, željeznice, usklađivanje obrazovnih i kulturnih programa, planinski turizam, kao i zajedničku mrežu carinskih postaja s ciljem 'odbacivanja birokratskih granica između ljudi i dobara', stoji u službenom priopćenju.

Kosovski premijer Hashim Thaci nedavno je albanskom premijeru uputio pismo u kojemu navodi da će 'dogovor o luci (Shengjin) unaprijediti ekonomski razvoj i neovisnost Kosova i donijeti višestruku korist Kosovu, Albaniji i cijeloj regiji'.