JEDINICA ZA PRVIH 100 DANA

Kosor: Vlada ugrožava ulazak u EU 2013.

29.03.2012 u 18:08

Bionic
Reading

Predsjednica Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Jadranka Kosor komentirajući danas, u izjavi za medije u stranačkoj središnjici, prvih sto dana rada nove vlade ocijenila je da ona ne može dobiti prolaznu ocjenu

Vlada nije dobro počela i iskoristila tih sto dana jer je donijela odluke koje imaju dugoročne posljedice - povećanje PDV-a za dva posto koja je ogroman teret za građane koji osobito teško žive, ali i gospodarstvenike, osobito male i srednje poduzetnike, istaknula je Kosor. Naglasila je kako su to bili krivi potezi vlade, kao i proračun koji je donesen je na staklenim nogama što će se vrlo brzo potvrditi kroz rebalans.

Prihodi su preplanirani zbog povećanja poreza, a proračun je podplaniran u rashodima, jer nije osiguran novac za kamate, plaće i ostala davanja po kolektivnim ugovorima za javne i državne službe, ustvrdila je Kosor. Također je upozorila na nova ubrzana zapošljavanja više stotina tzv. 'svojih' u državnoj upravi što drastično i nepotrebno povećava rashode.

Očekujemo i odgovore u vezi izmjena Zakona o radu, puno se govorilo i objavi registra branitelja i drugim projektima koji nisu ni domišljeni, a kamo li provedeni, kazala je Kosor. Ustvrdila je i da aktualna vlada opstruira provedbu Zakona o sprječavanju sukoba interesa

Olako se najavljuje povećanje cijena plina i struje, vlada očito ne razumije situaciju u kojoj živimo. Nema potrebe za drastičnim poskupljenjem, a kako će se to generirati na svakodnevni život građana i malo i srednje gospodarstvo možemo samo zamisliti, upozorila je Kosor.


Predsjednica HDZ-a kazala je i kako se cijela Hrvatska 'trese od bahatosti i nekompetetnosti' i činjenice da se politizira izbor članova uprave i nadzornih odbora javnih poduzeća

Kosor smatra da vlada politizacijom državne uprave, javnih poduzeća i imenovanjem isključivo političkih podobnih 'kartaških' kolega u uprave i nadzorne odbore javnih poduzeća, polako, ali sigurno zaustavljaju europski put Republike Hrtvaske. Podsjetila je da su ispregovarana pravila ponašanja i vrijednosti kojih se Hrvatska treba pridržavati zbog sebe same, ali i hrvatskih građana te da je to ugrađeno u potpisani ugovor o pristupanju u Europsku uniju.

Može se dogoditi da datum pristupanja Republike Hrvatske u punopravno članstvo EU 1. srpnja iduće godine ne bude ostvaren, upozorila je Kosor. Moramo ubrzano raditi na ratifikaciji hrvatskog pristupnog ugovora u zemljama članicama, a s bezbroj novih otvorenih pitanja to nećemo uspjeti, drži Kosor. Pozvala je vladu da odustane od poteza u suprotnosti s temeljnim načelima dogovorenim u pregovorima o ulasku EU. 'Sve što se svakodnevno događa okreće kotač unatrag i imenovanje po politčkoj podobnosti je kršenje pravila oko kojih smo se dogovorili', naglasila je.

Kosor je podsjetila da su, dok je bila na čelu HDZ-ove vlade, sva javna poduzeća morala donijeti antikorupcijske programe i dodala da su potezi aktualne vlade u suprotnosti s njima.

Svatko tko je izabran na javnom natječaju i tko treba upravljati javnim poduzećem mora biti stručnjak i može ga se osporavati, a ako je imenovan može ga osporavati samo javnost, ali to nije dovoljno, rekla je Kosor.

Tražimo od vlade da odustane od takve prakse, pozvala je Kosor napominjući imenovanje u Upravu Hrvatsku elektroprivrede (HEP) osobe koja je itekako bila povezana s propašću jedne tvrtke, ali i 'kartaških drugova' u Hrvatske autoceste (HAC), kao i pokušaj imenovanja nepravomoćno osuđene osobe.