SRAZ OKO SUNČANE GLAVAK

Kosor traži hitan sastanak s Milanovićem!

18.01.2012 u 16:47

Bionic
Reading

Jadranka Kosor će zatražiti hitan sastanak s premijerom Zoranom Milanovićem, na čiji je račun iznijela niz kritika, ne štedeći ni ostale članove Vlade, a ni predsjednika Sabora, te se opet žalila kako je njoj bilo teško dok je bila premijerka

Ako se pita Jadranku Kosor, sve je danas išlo po krivu i to zato što, kako je objasnila novinarima nakon saborskoga aktualca, 'članovi Vlade nisu se dobro pripremili za aktualno prijepodne, a njezina stranka neće tolerirati kršenje saborskog Poslovnika i gubljenje vremena prije početka aktualnog prijepodneva'.

'U vrijeme kada treba početi aktualno prijepodne, onda treba i početi. Dogovore hoće li neki njihovi zastupnici postavljati pitanja ili neće, to moraju obaviti prije', nakanila je Kosor poučiti SDP-ovce, koji su bili najavili da neće postavljati pitanja članovima Vlade, pri čemu joj je posebno zasmetao istup Nenada Stazića u kojemu je, između ostalog, kazao da je Kosoričina vlada ostavila neke dubioze.

'Ja ću dovesti svoje kolege koji su vodili najteže resore, pogotovo financije, da utvrdimo o čemu je to Stazić govorio i što je to insinuirao. Želim da se ta stvar odmah raščisti', istaknula je Kosor, pa prozvala šefa Sabora Borisa Šprema da je 'vrlo loše i nepripremljeno vodio sjednicu jer je dopustio višestruko kršenje Poslovnika': 'To je loš start, nadam se da će sljedeći put biti bolje.'

Je li bio nepripremljen, to će zaključiti hrvatski birači, poručio je premijer Zoran Milanović, koji je upitan za najavu da će Kosor s njim tražiti sastanak zbog optužbi na račun bivše vlasti da su ostavili financijske dubioze, kazao da ih za to nisu optužili: 'Upravo smo na ovom aktualnom satu izbjegli postavljati pitanja koja bi se na kraju odnosila na to što je koji ministar ostavio drugom ministru, to nikoga ne zanima.'

Premijeru je Kosor, međutim, zamjerila i što joj je 'izazvan pitanjem HDZ-ove zastupnice Sunčane Glavak, prišao i rekao da joj je to zadnji put': 'Očito ne razumije da je sada u drugoj poziciji, da sada mora odgovarati na svako, pa i krajnje neugodno pitanje jer je to pozicija člana Vlade. Ja sam ga podsjetila na vrijeme kad sam ja odgovarala na zastupnička pitanja cijele opozicije, koja su bila upućivana samo meni, na pitanja kojima se i mene i moje kolegice i kolege i cijelu stranku ponižavalo i vrijeđalo', nije propustila opet se požaliti bivša premijerka.

'HDZ neće tako postupati, ali će iznositi činjenice kojima raspolaže. To je naše pravo, naša dužnost kao zastupnika. Očito da se još gospodin Milanović nije prebacio iz pozicije u kojoj je dosad bio', zaključila je Kosor.

Milanović je potvrdio da je prigovorio Kosor zbog pitanja Glavak. 'Prigovorio jesam, apsolutno, pa sve je snimano unutra. Mislim da to nije dobro, no svatko ima pravo postaviti svako pitanje na aktualnom satu. Pokušavam aludirati da se Sabor ne pretvori u forum za prejudiciranje kaznenih djela. Ta vrsta predbacivanja obično zapali iskru, pa druga strana predbacuje nešto što je možda još utemeljenije. Mislim da to nije potrebno niti je posao Sabora', kazao je Milanović, ali i istaknuo da nikoga neće i ne može ušutkivati.

Pogledajte Milanovićevu izjavu
'Sabornica nije sudnica'

Kosor je komentirala i današnji sukob između SDSS-a i HDSSB-a, koji je obilježio današnje saborsko prijepodne, kazavši da se zauzima za dostojanstvenu raspravu utemeljenu na činjenicama, a ne podupire insinuacije i podmetanja', ipak je kazala: 'Ovo je sabornica, ovo nije sudnica, ovdje se ne sudi i ne istražuje, ovdje se ne obavljaju egzekucije. Prema tome, svatko od zastupnika tko ima nekakve indicije i dokaze, a to moramo činiti i kao građanke i građani, mora svoja saznanja o bilo čemu i o bilo kojem kaznenom djelu, pa bio to naravno i zločin bilo kakve vrste poput ratnog zločina, hitno sa svim argumentima koje ima prijaviti Državnom odvjetništvu.'

Stranački joj kolega Vladimir Šeks samo se na spomenuti sukob kratko osvrnuo ocjenom da će se 'takvi sukobi i dalje pojavljivati u Saboru, a sve zbog njihovih gledišta na Domovinski rat'.