ZAGREBAČKE TEME I DILEME

Kosor svojom funkcijom jamči da Čistoća neće biti prodana

14.01.2014 u 14:24

Bionic
Reading

Prodaja Gradskih ljekarni dio je preustroja Zagrebačkog holdinga u komunalni holding, Grad Zagreb naći će strateške partnere za sve što je komercijalna djelatnost, pa tako i za prodaju Gradskih ljekarni, ne neće ih prodavati pod svaku cijenu, već pod određenim uvjetima, poručio je danas predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Darinko Kosor.

Kosor je na konferenciji za novinare izjavio da je prihvatljiv model prodaje po kojem bi 50 posto dionica Gradskih ljekarni pripalo strateškom partneru, pod uvjetom da je iz core businessa i da ponudi odgovarajuću cijenu. Također, 25 posto ponudilo bi se djelatnicima putem radničkog dioničarstva s velikim popustima na godine radnog staža, dok bi 25 posto plus jedna dionica ostala u vlasništvu Zagrebačkog holdinga, odnosno Grada Zagreba.

'To je oblik javno-privatnog partnerstva u kojem će zaposlenici postati dioničari. Takav model privatizacije je uvjet da podržimo privatizaciju Gradskih ljekarni u Gradskoj skupštini', rekao je Kosor.

Osim toga, prodajna cijena mora biti više nego dobra, baš kao i uvjeti za zaštitu zaposlenika, istaknuo je poručivši kako Klub zastupnika HSLS - HSS neće prihvatiti nižu cijenu od 100 milijuna kuna.

Kosor je naglasio da će tražiti mišljenje Gradskog ureda za zdravstvo o mogućoj prodaji Gradskih ljekarni, kao i njihovo očitovanje o primjedbama Hrvatske ljekarničke komore.

Na neobvezujući natječaj za moguću prodaju Gradskih ljekarni javilo se pet tvrtki. Grad će zadržati kontrolni paket odnosno svoje poslovne prostore, koji su na dobrim mjestima pa osiguravaju dobro poslovanje Gradskim ljekarnama.

'Grad se treba baviti komunalnim uslugama, a ne profitom', kazao je Kosor i najavio da će se Zagreb, kao primjerice Beč, baviti samo prometom, plinom, vodom, čistoćom i odvozom otpada, umjesto ljekarništvom, plakatiranjem i sličnim.

Na pitanje novinara o mogućoj prodaji 'Čistoće', njenih dobara ili usluga, Kosor je odgovorio da se to neće desiti dok je on predsjednik Gradske skupštine.

'To se neće dogoditi, pa i po cijenu moje dužnosti predsjednika Gradske skupštine', obećao je Kosor.