PAHOR U ZAGREBU

'Kosor nije oduševljena objavom sporazuma'

26.10.2009 u 11:09

Bionic
Reading

Slovenski mediji ne očekuju puno od današnjeg posjeta premijera Boruta Pahora Zagrebu i njegova susreta s premijerkom Jadrankom Kosor, ali ističu da je Pahor, kojemu po ispitivanjima javnoga mnijenja popularnost ove jeseni pada, u zadnje vrijeme pokazao odlučnost da riješi granični spor s Hrvatskom i da mu zato treba odati priznanje

LJUBLJANA - Slovenska televizija je najavljujući Pahorov posjet Zagrebu, iznijela kako je Pahor prošli tjedan hrvatskoj premijerki predložio da se sadržaj arbitražnog sporazuma objavi i da se što prije potpiše, ali da ona time nije oduševljena, pa zbog toga, kako televizija ocjenjuje, 'do toga vjerojatno neće doći'. Televizija navodi kako istaknuti hrvatski analitičari upozoravaju da je u sadašnjem trenutku hrvatska vlada okupirana težim problemima nego što su odnosi sa Slovenijom i da Zagreb za Ljubljanu jednostavno 'nema vremena'.

Ljubljansko Delo drži da Pahorov novi susret s hrvatskom premijerkom sasvim sigurno neće biti 'povijesni' i da ne treba očekivati zatvaranje ijednog otvorenog pitanja, te da je u sadašnjoj situaciji slovenska strana dala naglasak na slovensko-hrvatski gospodarski forum koji se također održava prigodom posjeta, te na susret Pahora s predsjednikom SDP-a Zoranom Milanovićem

'Pahor će Milanovića pokušati uvjeriti da ipak podrži dogovor koji su zaključili on i premijerka Kosor u Ljubljani, ali ni od tog susreta ne treba očekivati mnogo jer su opozicija i SDP već kritizirali hrvatsku premijerku da je obećala više od onog što je obznanjeno ljubljanskim dogovorom i očito je da to žele iskoristiti u svojoj borbi protiv aktualne vlade', piše Delo.

Slovenski mediji u ponedjeljak objavljuju i komentiraju ankete prema kojima popularnost Pahorove vlade i dalje pada, a kao glavne razloge za pad popularnosti ističu uz gospodarsku situaciju i odnose s Hrvatskom.

Iako prema redovnoj tjednoj anketi Dela 49 posto ispitanika ne smatra da bi arbitražni sporazum trebao poslužiti za glasovanje o povjerenju Pahorovoj vladi, kako to predlaže oporbeni prvak Janez Janša, a tu mogućnost podržava 33 posto ispitanika, očito je da su istupi nekih uglednih osoba zadnjih tjedana načeli mišljenje Slovenaca o korisnosti arbitražnog sporazuma za slovenske nacionalne interese, ističe se u anketi Dela. Ona je pokazala da se arbitražnom sporazumu protivi 47 posto ispitanika, a podržava ga 27 posto. Uz to, većina ispitanih smatra da će se ekonomska kriza kao glavni razlog pada popularnosti Pahorove vlade nastaviti, navodi se u istraživanju Dela provedenom prošlog tjedna.

No, kako u komentaru iznosi Darjan Košir, glavni urednik vodećeg slovenskog lista, neke analize govore da je Pahora u zadnje vrijeme birači, a posebno oni koji su glasovali za njega i njegovu stranku na prošlogodišnjim izborima, smatraju sve odlučnijim što oni cijene i što im je do sada nedostajalo u njegovoj politici. Uz odlučne rezove u upravi Ljubljanske banke, slovenski birači novu Pahorovu odlučnost vide upravo u tome što je on unatoč rezervama oporbe i nekih istaknutih političara podržao arbitražni način rješavanja granice s Hrvatskom, piše Košir.

'Odlučnost da će svim sredstvima pa i po cijenu glasovanja o povjerenju svojoj vladi riskirati, te potpisati arbitražni sporazum s Hrvatskom jedna je od najhrabrijih odluka u slovenskoj politici zadnjih godina', navodi Košir.

Ljubljanski dnevni list Dnevnik objavio je u ponedjeljak svoje redovno ispitivanje javnog mišljenja koje pokazuje da je popularnost Pahorove vlade i ovaj mjesec pala. Trenutno djelovanje Pahorove koalicijske vlade 61 posto ispitanika smatra 'neuspješnim', a 32 posto 'uspješnim', dok se ostali ne mogu odlučiti za odgovor.