SDP-OVA PORUKA IZ SPLITA

'Kosor je izgubila realno tlo pod nogama'

02.06.2011 u 15:47

Bionic
Reading

Predsjednik Saborskog odbora za europske integracije Neven Mimica (SDP) ocijenio je neutemeljenim i štetnim izjave premijerke Jadranke Kosor u kojima zamjera SDP-u da usporava pregovore o ulasku Hrvatske u Europsku uniju

'Ne stoje tvrdnje koje u posljednje vrijeme ponavlja predsjednica HDZ-a i premijerka Jadranka Kosor da je SDP napustio savez za Europu, da SDP usporava pregovore s EU-om te kako SDP ne može podnijeti da HDZ završi pregovore', izjavio je Mimica na današnjoj konferenciji za novinare u Splitu.

Nezaposlenost bi mogla skočiti na 20 posto

Zastupnice SDP-a Nadica Jelaš i Dragica Zgrebec izjavile su na konferenciji za novinare u Čakovcu da premijerka Jadranka Kosor ne želi priznati brojke koje pokazuju da je Hrvatska u rikvercu. Svoj zaključak Jelaš je objasnila kontinuiranim padom BDP-a koji je u posljednje dvije godine pao za 10 posto, što u brojkama znači da je Hrvatska izgubila 30 milijardi kuna. Negativan trend nastavljen je i u prvom kvartalu ove godine, BDP je pao za dodatnih 0,9 posto. Takve brojke premijerka Jadranka Kosor ne želi priznati, a njezin argument da izlazimo iz krize jer smo usporili gospodarski pad ne drži vodu, rekla je Jelaš te dodala kako podaci govore o slabom izvozu. Dragica Zgrebec rekla je da naša kriza nije preslika svjetske krize, već posljedica krize strukture hrvatskoga gospodarstva. Hrvatski BDP temeljen je na potrošnji, a ne na proizvodnji i investicijama, naglasila je Zgrebec i dodala da je nizak udio izvoza razlog zašto se nacionalno gospodarstvo slabo oporavlja. Zgrebec smatra da je niska stopa zaposlenih veći problem od rastuće nezaposlenosti jer je brojka nezaposlenih i umirovljenika premašila broj zaposlenih, što opet smanjuje potrošnju i mogućnost investiranja. Aktualna koalicijska vlast bacila je sve karte na ulazak Hrvatske u EU, a s druge strane ne vidi da postoji opasnost da nezaposlenost skoči na rekordnih 20 posto, zaključile su Jelaš i Zgrebec.

Naglasivši kako 'među europskim partnerima postoji želja da se u Hrvatskoj održi konsenzus' u vezi s ulaskom u EU, Mimica je izrazio žaljenje što premijerka, kako je rekao, ne shvaća koliko štete završetku pregovora mogu donijeti stajališta o nepostojanju saveza za Europu, o propasti političkog konsenzusa i o otporu oporbe hrvatskom završetku pregovora s EU-om.

'Mi u SDP-u takve izjave doživljavamo kao predizborne pošalice premijerke Kosor koje možda uveseljavaju dio HDZ-ova izbornog tijela, ali ne uveseljavaju naše europske partnere', rekao je Mimica i dodao kako takve 'predizborno motivirane izjave' mogu utjecati na ocjene europskih partnera o našoj sposobnosti 'dovršetka reformi koje nas vode u EU'.

Istaknuvši da će SDP ustrajati na proeuropskoj politici, Mimica je rekao da se njegova stranka zauzima za što je moguće žurniji završetak pregovora s EU-om, po mogućnosti do kraja lipnja.

'SDP smatra da se parlamentarni izbori trebaju održati u rujnu ove godine, čak i u slučaju da se pregovori ne završe do jeseni, što je malo vjerojatno jer - nakon izbora u rujnu - nova vlada bi imala dovoljno vremena za pripremu referenduma o ulasku Hrvatske u EU', rekao je Mimica. Po njegovim riječima, Vlada RH unosi neizvjesnost 'miješanjem izbornoga i europskog kalendara i nespremna je proglasiti datum održavanja izbora i datum referenduma'.

Mimica smatra da Vlada čeka završetak pregovora jer među vladajućima (HDZ) 'postoji tendencija da se referendum održi prije izbora', što bi, po njegovu mišljenju, bilo neodgovorno. Referendum prije parlamentarnih izbora mogao bi ugroziti rezultat cijelog europskog projekta jer bi se u tom slučaju očitovanje pretvorilo u očitovanje o politici Vlade, a ne o europskoj budućnosti Hrvatske, smatra Mimica. Po njegovu mišljenju, HDZ-ova vlada ponaša se 'trofejno' i 'pripisuje si političko i moralno pravo da potpiše ugovor o pristupanju, održi referendum i uvede Hrvatsku u EU, što je izraz velike neodgovornosti'.

Odgovarajući na pitanje glede pisma bivšeg premijera Ive Sanadera, u kojemu on potvrđuje izjave Damira Polančeca o HDZ-ovim navodnim zamislima da se podignu kaznene prijave protiv oporbenih dužnosnika, Mimica je rekao kako takvi Sanaderovi postupci neće utjecati na ocjenu sposobnosti Hrvatske za članstvo u EU, nego ih treba sagledavati u sklopu istraga koje se protiv njega vode.

SDP-ov saborski zastupnik Marin Jurjević, koji je također sudjelovao na konferenciji za novinare, ocijenio je da izjave Jadranke Kosor u kojima tvrdi da je predsjednik SDP-a Milanović ljubomoran na njezine uspjehe u vođenju Hrvatske prema ulasku u EU govore da je 'gospođa Kosor izgubila realno tlo pod nogama'. Kako je rekao, premijerka se 'kreće u prostoru koji bi se psihološki mogao nazvati fantazija i nekritičko samoljublje, i podsjeća na osobu iz bajke koja pred zrcalom pita – ogledalce, ogledalce tko je ljepši i pametniji'.

Nije dugo trebalo da se po pitanju izjava Marina Jurjevića oglasi i Vlada. Naime, Vladin ured za odnose s javnošću odbacio je u priopćenju optužbe Jurjevića, koji je danas u Splitu rekao kako je predsjednica Vlade Jadranka Kosor tvrdila 'da je predsjednik SDP-a Milanović ljubomoran na njezine uspjehe u vođenju Hrvatske prema ulasku u EU'.

'Odlučno odbacujemo i oštro osuđujemo izrečene laži zastupnika Jurjevića. Predsjednica Vlade nikada nije izrekla to što joj gospodin Jurjević podmeće, što smatramo svjesnim pokušajem obmanjivanja javnosti i skupljanjem jeftinih političkih bodova', poručuju iz Vlade.