PO HITNOM POSTUPKU

Kosor i Pahor potpisali arbitražu

04.11.2009 u 12:30

Bionic
Reading

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor i slovenski premijer Borut Pahor, baš kao što smo i najavili u ponedjeljak, danas su u Stockholmu potpisali sporazum o arbitraži

Sporazum je kao svjedok potpisao švedski premijer i predsjedatelj Europskog vijeća Fredrik Reinfeldt.

Sporazum predviđa uspostavu međunarodnog arbitražnog suda koji će odrediti tijek granice na moru i kopnu, vezu Slovenije prema otvorenom moru i korištenje relevantnih morskih područja.

Za određivanje granične crte, arbitražni sud primjenjivat će međunarodno pravo, a za točku koja govori o vezi Slovenije prema otvorenom moru primjenjivat će se međunarodno pravo, načelo pravičnosti (equity) te načelo dobrosusjedskih odnosa u svrhu postizanja poštenog i pravednog rješenja.

Arbitražni sud imat će pet članova. Slovenija i Hrvatska imenovat će svaka po jednog, a predsjednika i još dvojicu članova, koji su priznati stručnjaci međunarodnog prava, dvije će države imenovati međusobnim dogovorom s popisa koji sastavlja predsjednik Europske komisije i povjerenik za proširenje. U slučaju da se dvije države ne mogu dogovoriti, predsjednika i dvoje članova arbitražnog suda imenovat će predsjednik Međunarodnog suda pravde s toga popisa.

Svi procesni rokovi počinju s danom kada Hrvatska potpiše ugovor o pristupanju Europskoj uniji, što znači da će presuda biti poznata kada Hrvatska već bude punopravna članica EU-a.

Sporazum trebaju ratificirati obje zemlje i unaprijed se obvezati da će prihvatiti presudu arbitražnog suda, kakva god ona bila.

'Ovo smo učinili radi budućnosti naše djece'

Potpisivanje arbitražnog sporazuma veliki je dan ne samo za Hrvatsku i Sloveniju, nego i za Europu i međunarodnu zajednicu i otvara novo poglavlje u odnosima dviju susjednih zemalja, istaknuli su u srijedu u Stockholmu potpisnici sporazuma.

"Želim uputiti dvije, tri riječi građankama i građanima Hrvatske - ovo je uistinu korak koji smo učinili radi budućnosti Hrvatske, radi budućnosti naše djece, a isto tako mislim da je ovaj korak malo otvorio vrata i donio novu nadu i našim susjedima, jugoistoku Europe te mogu reći da će Hrvatska davati punu, istinsku potporu i našim susjedima na putu prema euroatlantskim integracijama", izjavila je hrvatska premijerka Jadranka Kosor, koja je zajedno sa slovenskim premijerom Borutom Pahorom potpisala arbitražni sporazuma za rješavanje granice između dviju zemalja.

Sporazum je kao svjedok potpisao i predsjedatelj Europskog vijeća, švedski premijer Fredrik Reinfeldt.

Kosor, Pahor i Reinfeldt dali su izjave nakon potpisivanja, ali novinarima nije omogućeno postavljanje pitanja.

Nakon svečanosti potpisivanja, koja je trajala petnaestak minuta, premijer Reinfeldt je priredio ručak za goste iz Hrvatske i Slovenije.

"Ovaj sporazum je znak političke hrabrosti i pokazuje odlučnost dvoje premijera da riješe ovo teško pitanje, koje je bilo otvoreno toliko dugo vremena", rekao je Reinfeldt.

"Današnji dan nije povijesni samo za Sloveniju i Hrvatsku i za Europsku uniju u smislu njezina proširenja. Danas je dobar dan za cijelu međunarodnu zajednicu, danas se dogodilo nešto dobro, nešto što riješava probleme a ne stvara ih, nešto što može biti insipracija za budućnost, a ne za brigu. Kakav fantastičan dan!", rekao je Pahor.

Premijerka Kosor je izjavila da je "ovo dobar sporazum za Hrvatsku, za Sloveniju i za Europsku uniju", dodajući da je "ponosna što je danas u Stockholmu" na potpisivanju sporazuma koji je dogovoren nakon dugih pregovora.

Zahvalila je "švedskom predsjedništvu i prijateljima iz Sjedinjenih Američkih Država, koji su u ovom procesu također imali razumijevanja i davali potporu". Kao presudnu činjenicu za postizanje dogovora, Kosor je navela odnos prijateljstva i razumijevanja, koji je izgradila s Pahorom. "Od početka našeg upoznavanja do kraja ovoga posla izgradili smo jedan odnos za koji mislim da bi trebali imati premijeri na cijelom svijetu, pogotovo premijeri susjednih zemalja. To je odnos međusobnog prijateljstva, razumijevanja, ali prije svega uzajamnog poštovanja i uvažavanja". rekla je premijerka Kosor.

Pahor je uzvratio da mu je "kao sramežljivom muškarcu malo neugodno slušati te pohvale, iako se s njima slaže".

"Međusobno povjerenje imalo je bitno značenje od prvog sastanka u Trakošćanu. Vjerovali smo jedno drugome i tako smo preskočili prepreke koje su bile previsoke za pregovarače prije nas, došli smo do potpisivanja sporazuma o rješavanju granice. Mislim da je to signal za odnose koje želimo između oba naroda i države. Ta dva naroda nikada u povijesti nisu bili u ratu, što je rijetkost na Starom kontinentu", rekao je Pahor.

Kosor je rekla da današnjim potpisom otvorena "nova knjiga u odnosima između dviju država". "Za nas se sada otvara nova europska perspektiva, iznimno je važno što smo odvojili pristupne pregovore od rješavanja graničnog spora. Sigurna sam da će nas u konačnici na tom putu poduprijeti i parlamenti i na to ih pozivam, dakako prije svega hrvatski parlament i zastupnike i zastupnice Hrvatskog sabora", rekla je Kosor.

Pahor je rekao da je nakon 18 godina došlo vrijeme da se pitanje granice skine s dnevnog reda i da je sada prigoda za "rješavanje ostalih lakših pitanja koja su preostala".

Švedski premijer Reinfeldt rekao je da je proširenje EU-a prioritet za njegovu zemlju te pohvalio dvoje premijera za vodstvo koje pokazuju.

"Koristi za vaše dvije zemlje zbog vodstva koje pokazujete bit će velike. Ovaj sporazum otvara novo poglavlje i perspektivu u bilateralnim odnosima dviju zemalja. Vaše vodstvo bit će poticaj i za druge u regiji i drugdje", rekao je Reinfeldt.

Premijeri dviju zemalja i ovaj su put bili modno usklađeni, Pahor u tamnom odijelu, a Kosor u tamnom kostimu na čijem je reveru imala zlatni broš u obliku Hrvatske. Kasnije je novinarima rekla da je broš napravljen posebno za ovu prigodu.

Prilikom potpisivanja u dvorani je bio i povjerenik za proširenje Olli Rehn.