MERKEL NE ZNA IZABRATI

Korupcija od pola milijuna eura srušila Wulffa

  • Autor: Gordan Duhaček
  • Zadnja izmjena 17.02.2012 12:52
  • Objavljeno 17.02.2012 u 11:05
Christian Wulff

Christian Wulff

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Njemački predsjednik Christian Wulff podnio je ostavku! Njemački mediji jutros su najavljivali mogućnost ostavke nakon što je Wulff sazvao izvanrednu press konferenciju, a premijerka Angela Merkel otkazala put u Rim. Njemački predsjednik odlazi zbog korupcijske afere teške 500.000 eura, nakon višemjesečnog natezanja i pokušaja da ipak spasi dužnost

Svi njemački mediji jutros su osvanuli s naslovima koji najavljuju da će predsjednik Christian Wulff u 11 sati održati izvanrednu press konferenciju. S obzirom na to da se Wulff već dva mjeseca nalazi u seriji skandala, koje su nemilosrdno istraživali tamošnji mediji, mnogi nisu bili iznenađeni kada se počela najavljivati predsjednikova ostavka!

Wulffovo izlaganje pred gomilom novinara prenosile su uživo i neke njemačke televizije, na kojima se čudilo i kako to da predsjednik kasni, s obzirom na to da se Wulff pred kamerama pojavio par minuta nakon 11 sati. Christian Wulff je u izlaganju od tri minute podnio ostavku te optužio njemačke medije da su 'povrijedili i njegovu suprugu i njega'. Ozbiljna lica Wulff je objasnio da 'njemačkog predsjednika očekuju veliki unutarnjopolitički, a još veći vanjskopolitički izazovi', za koje je potreban predsjednik koji ima 'povjerenje i podršku većine naroda', te da se zbog 'razvoja događaja proteklih dana i tjedana' više nije u mogućnosti 'obavljati dužnost predsjednika Republike'. Ostavka je neopoziva i stupa odmah danas na snagu, te je Wulff odmah i najavio da će ga do izbora nasljednika ili nasljednice zamijeniti predsjednik Bundesrata (Gornji dom njemačkog parlamenta) Horst Seehofer te da će kancelarka Angela Merkel – umjesto Wulffa – održati govor sljedeći tjedan na manifestaciji posvećenoj žrtvama nacističkog nasilja.

Christian Wulff je priznao da je 'počinio pogreške', ali se nije ispričao te je tako završeno još jedno poglavlje u seriji skandala sada već bivšeg njemačkog predsjednika. Tabloid Das Bild je sredinom prosinca objavio da je Wulff, dok je još bio premijer pokrajine Niedersachsen, dogovorio privatni kredit od pola milijuna eura sa suprugom bogatog prijatelja Egona Geerkensa. Nakon toga je uslijedilo nemušto reagiranja predsjednika, kojemu su mediji u sljedeće vrijeme iskopali mnogo afera, koje svjedoče o povezanosti dijela politike i predstavnika velikog kapitala. Wulff je ljetovao u luksuznim inozemnim vilama bogatih prijatelja, dopuštao da plaćaju novinske reklame za njegovu knjigu, dobivao popuste na avionske karte, a povrh svega ništa od toga nije priznavao sve dok ga mediji ne bi suočili s nepobitnim dokazima.

U međuvremenu se angažiralo i Državno odvjetništvo iz Hannovera, koje je počelo istragu oko sumnjivog financiranja, te je prošli tjedan policije posjetila Predsjednikov ured u Berlinu te pretražila urede Wulffova bliskog suradnika koji je već pod istragom za korupciju.

'Merkel ne zna izabrati predsjednika'

Njemački mediji komentiraju da 'ovoga dosad nije bilo u Berlinu', s obzirom na to da je ovo druga predsjednička ostavka u dvije godine. To je sada ponajprije politički problem za kancelarku Angelu Merkel, koja će ostati zapamćena kao osoba koja očito ne zna dobro izabrati predsjednika. Merkel je prvo predložila ekonomista Horsta Seehofera, čiji je mandat završio iznenadnom ostavkom zbog nespretnih izjava o 'njemačkom ekonomskom interesu u Afganistanskom ratu'. Nakon toga je Wulff stala uz tada premijera pokrajine Niedersachsen Christiana Wulffa, kojeg su komentatori ocijenili kao srednjostrujaškim političarom. I doista, Wulff se nije pretjerano iskazao u dvije godine mandata: mlako je branio prava useljenika, pamtljivih govora nije održao, te je čini se najviše uživao u povlasticama koje sa sobom nosi predsjednička funkcija.

Merkel je izašla pred medije pol sata nakon Wulffa, izrazivši svoje žaljenje zbog predsjednikove ostavke. 'Osobno mi je vrlo žao zbog toga', izjavila je Merkel kamena lica. Njemačka kancelarka je najavila kako će se konzultirati s opozicijom oko Wulffova nasljednika, koje bira posebna Savezna skupština, sastavljena od dva doma parlamenta, te s dodatnim članovima, u kojoj Merkeličina koalicija nema većinu. Uostalom, već dvaput je Angela Merkel odbijala kompromis kad je riječ o izboru predsjednika – i oba mandata su završila prerano, s ostavkom. Cilj je relativno brzo izabrati osobu, 'konsenzualnog kandidata' kako je rekla Merkel, koja će zamijeniti Wulffa u dvorcu Belevue, predsjedničkoj rezidanciji u Berlinu.

Christain Wulff sada će se moći posvetiti obrani u istrazi koja traje oko poslova filmskog producenta Davida Gruenewalda i njegove povezanosti s Wulffom, čime se bavi Državno odvjetništvu u Hannoveru. Wulff više nema imunitet predsjednika, što je bila prepreka za istragu u kojoj će se pokušati razjasniti zašto je poduzetnik Gruenewald dobio posao od pokrajinske vlade Christiana Wulffa, kojemu je plaćao noćenje u luksuznom hotelu. No, to je tek jedan od niza skandala proteklih tjedana, koji su kulminirali kriminalnom istragom i ostavkom njemačkog predsjednika. Wulff je iznenađujuće neuvjerljivo reagirao na prvu aferu, te nitko nije povjerovao njegovim objašnjenjima, koja nikad nisu otišla dalje od onoga što je već objavljeno i potvrđeno. Nakon dvomjesečnog novinarskog kopanja po političkoj prošlosti Christiana Wulffa i njegove povezanosti s bogatim poduzetnicima, spasa za njemačkog predsjednika nije bilo: dogodio mu se i strmoglavi pad popularnosti i povjerenja koje je uživao među građanima. Najave iz Hannovera o istrazi za korupciju bile su kap koja je prelila čašu za Wulffa. Iako se nadao da će nekako preživjeti sve afere, Christian Wulff zapravo nije imao više izbora nego podnijeti ostavku, s obzirom na njemačku političku kulturu.

U prvim izjavama čelnici opozicije su rekli da osjećaju 'olakšanje' zbog Wulffove ostavke, na koju su neki od njih već i pozivali. Očekuje se da će se Merkel i opozicija uspjeti dogovoriti o kandidatu za Belevue, ali njemački komentatori ističu da će ta osoba imati veliku odgovornost vraćanja relevantnosti instituciji predsjednika, koju su dva prethodna – a predložila ih je Angela Merkel – obnašatelja ozbiljno ugrozila svojim neuspješnim mandatima.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi