PRIJETEĆI GOVOR KIM JONG-UNA

'Koreji više nikad neće prijetiti atomskim oružjem!'

15.04.2012 u 11:10

Bionic
Reading

Prvi čovjek Sjeverne Koreje Kim Jong-Un izjavio je u nedjelju da Sj. Koreji više nikad neće prijetiti atomsko oružje u prvom javnom govoru naciji, dva dana nakon neuspjelog lansiranja rakete koju SAD smatra balističkom.

Zapadne zemlje optužuju Pjongjang da posjeduje nekoliko nuklearnih bombi te da priprema treći nuklearni pokus, što temelje na snimkama obavještajnih satelita i uzorku prošlih ispaljivanja raketa koje bi slijedili pokusi.

'Vojna i tehnološka nadmoć nije više isključivo u rukama imperijalista. Vrijeme kad nam je neprijatelj prijetio i ucjenjivao atomskim bombama za nama je', izjavio je mladi vođa podrazumijevaći da njegova zemlja sad posjeduje oružje za protuobranu.

'Nijedna zemlja ne može nas napasti', dodao je on u prisustvu najviših vojnih i stranačkih dužnosnika koji su sudjelovali u svečanosti obilježavanja 100. obljetnice rođenja njegova djeda, predsjednika Kim Il-Sunga, preminulog 1994.

Podsjetio je da je Narodna vojska Koreje 'počela povijest s dva pištolja'. 'Stekli smo mnogo iskustva i naša je vojska danas u stanju boriti se s bilo kojim neprijateljem', kazao je on.

'Krenimo naprijed prema konačnoj pobjedi', kazao je mladi sjevernokorejski čelnik pred tisućama okupljenih pripadnika vojske i civila dok su pljeskali njegovom 20-minutnom govoru održanom na glavnom korejskom trgu, na kojem su pripadnici kopnene vojske i mornarice Sjeverne Koreje prodefilirali u vojnoj paradi.

Sjevernokorejska vojska ima 1,2 milijuna vojnika i smatra se 4. vojskom na svijetu po broju pripadnika, ali joj je naoružanje većinom zastarjele ruske proizvodnje.

Kim Jong-Un naslijedio je oca Kim Jong-Ila, preminula u prosincu u 69. godini, a ovog je tjedna došao na čelo Radničke stranke Koreje i moćnog Nacionalnog povjerenstva za obranu.

Kim Il-Sung, heroj borbe protiv japanskog okupatora, vodio je Sj. Koreju od 1948. do smrti, 1994. godine.