POKUŠAJ UBOJSTVA NAČELNIKA

Korčulanski davitelj priveden sucu

05.08.2009 u 11:30

Bionic
Reading

Umirovljeni policajac Danko Babić (60) iz Korčule priveden je danas pred istražnog suca Županijskog suda u Dubrovniku Zlatka Vranješa zbog pokušaja ubojstva načelnika Uprave Ravnateljstva policije MUP-a RH Zorana Ničena

DUBROVNIK - Bebića su oko 8.45 sati u Istražni centar dubrovačkog Županijskog suda priveli službenici Policijske postaje Korčula, koji su ga dan prije i lišili slobode, kratko nakon pokušaja ubojstva što se dogodilo oko 10.45 sati na terasi caffe bara Mot u Lumbardi, piše Jutarnji list.

Bebić je Ničenu iznenada prišao s leđa dok je on sjedio u kafiću te mu snažno stegnuo konop oko vrata, ali su ga u namjeri da usmrti jednog od čelnika hrvatske policije spriječili vlasnik kafića Ante Jurišić i jedan od gostiju caffe bara.

Očekuje se istraga

Očekuje se da će tijekom sljedećih 48 sati nadležno Županijsko državnoodvjetništvo u Dubrovniku od Istražnog centra zatražiti provođenjeistrage u kojoj će se razjasniti svi detalji koji su doveli doincidenta koji je 'tema razgovora broj 1' na cijelom otoku Korčuli.

Ničeno je pao u nesvijest, a prva pomoć pružena mu je u Korčuli nakon čega je prevežen u KBC Split gdje se još uvijek nalazi. Bebić je uhićen i odveden u postaju u obližnjoj Korčuli.

Sukobu je, neslužbeno doznaje Jutarnji list, prethodio verbalni okršaj oko parkiranja.

Privođenje je uslijedilo po dovršetku kriminalističke obrade u kojem je Bebić bivšim kolegama odgovarao na brojna pitanja o incidentu zbog kojeg je i uhićen. 'Može li bez fotografa?', upitao je Bebić policajce koji su ga privodili u trenutku kad je, po otvaranju vrata policijske 'marice' primijetio objektive fotoaparata. Kad nije dobio željeni odgovor, okrenuo se novinarima i fotoreporterima govoreći im: 'Privode me, pa što?! Pogledajte, to su lisičine!'

Bebić je bivši policajac koji je 80-ih godina radio u Pločama, gdje je na Autobusnom kolodvoru, pucajući iz službenog pištolja u nužnoj obrani ubio Marka Vrbotu, razbojnika za kojim je u bivšoj državi bila raspisana potjernica.

Prema istim, neslužbenim izvorima, nakon što je Vrbota 'potegnuo' svoj pištolj, Bebić je bio brži i ubio ga. Taj je okršaj ostavio duboki trag na Bebiću kojeg su zbog psihičkih teškoća prebacili na Korčulu gdje je ubrzo i umirovljen. Ostao je na otoku i odlučio se baviti turizmom: sagradio je pansion i u sklopu njega restoran.

Mještani su ga, ipak, pamtili po 'kratkom fitilju' i po tome što je znao brzo planuti zbog skoro svake sitnice te su ga, znajući to, po onoj pučkoj 'bolje spriječiti nego liječiti' uredno izbjegavali.