HALMED KREĆE U akciju

U Hrvatsku stigli prvi papiri za odobrenje Sputnjika V; hoće li provjera cjepiva uključivati i posjet tvornici?

14.03.2021 u 16:19

Bionic
Reading

Prva tražena dokumentacija o ruskom cjepivu Sputnjik V jučer je stigla u Hrvatsku, a Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) od sutra kreće u njezinu analizu kako bi se utvrdilo jesu li zadovoljeni svi uvjeti za eventualni interventni uvoz kojim bi se nadomjestila nedovoljna isporuka cjepiva koje je dogovorila Europska komisija

Naime, prije desetak dana nakon razgovora ministra zdravstva Vilija Beroša s ruskom stranom oko interventnog uvoza Sputnjika V dogovoreno je da Rusi pošalju 11 dokumenata koji bi trebali biti temelj za daljnje odluke.

U tom razgovoru ruska je strana navodno kazala da postoji mogućnost da se u kratkom roku isporuči oko milijun doza ovog cjepiva koje je prema podacima objavljenima u Lancetu učinkovito više od 90 posto, piše Jutarnji list.

Cijena koju su Rusi naplatili Mađarskoj, koja je odobrila ovog cjepivo, iznosi oko 10 dolara po dozi.

Analiza pristigle dokumentacije tek je prvi korak u mogućem poslu i to samo za interventni uvoz jer procedura čak i samo hitnog odobrenja za uporabu traje puno duže.

  • +8
Cijepljenje Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavic/PIXSELL

Dr.sc. Dragomira Majhen s Instituta Ruđer Bošković, članica međunarodnog odbora koji istražuje Sputnjik V, izjavila je prije desetak dana da je to cjepivo sigurno i uspješno, ali ono što je relevantno su rezultati treće faze ispitivanja.

'Osim uspješnosti i sigurnosti treba prilikom odobravanja provjeriti i kvalitetu proizvodnog procesa cjepiva, znači agencija koja odobrava cjepivo bi morala ipak otići u tvornicu i uvjeriti se da je proizvodnja na razini', poručila je Majhen.