HNS SPREMA USTAVNU TUŽBU

Koračević želi Čačiću ustupiti mjesto u Saboru

06.02.2009 u 14:33

Bionic
Reading

HNS je danas najavio da će ovih dana pokrenuti ustavnu tužbu protiv saborske odluke po kojoj se predsjednik stranke Radimir Čačić ne može vratiti u zastupničke klupe, a zastupnik Zlatko Koračević je poručio da je spreman na zahtjev stranke Čačiću ustupiti svoje mjesto

Predsjednica Kluba zastupnika HNS-a Vesna Pusić je, na konferenciji za novinare u Saboru, ustvrdila da je Sabor prekršio Ustavom zajamčeno načelo jednakosti građana pred zakonom.

Objasnila je da je u prošlom sazivu omogućen povratak u saborske klupe HDZ-ovcu Anti Bagariću, iako je zakasnio sa zahtjevom za reaktiviranje mandata. Za isti je propust Čačiću onemogućen povratak među zastupnike.

"Ako ostane ovako, da Sabor u jednom slučaju poštuje, a u drugom ne poštuje članak 14. izbornog zakona, treba suspendirati sve odluke u donošenju kojih je sudjelovao Bagarić, po analogiji sa slučajem ustavne sutkinje Slavice Banić", rekla je Pusić.

Naglasila je da će stranka ustavnom tužbom braniti pravo svojih birača da budu zastupani onako kako su sami odabrali.

U HNS-u očekuju da će Ustavni sud u što kraćem roku odlučiti o njihovoj tužbi, jer odluka neće imati smisla bude li donesena po isteku mandata sadašnjeg saziva Sabora.

Koračević je, pak, podsjetio da je Čačić nosio listu u trećoj izbornoj jedinici, te da su s te liste u Sabor, uz Čačića, ušli Koračević i Željko Vincelj.

Izrazio je spremnost da Čačiću ustupi svoje mjesto u Saboru, ako to od njega zatraži stranka.

Pusić je, pak, dodala da će o tome odlučiti stranačka tijela, ali ne prije lokalnih izbora u svibnju.