URAVNOTEŽENA PREHRANA

Konzumacija masne hrane ne deblja, no stručnjaci pozivaju na oprez

23.05.2016 u 14:37

Bionic
Reading

Forsiranje hrane siromašne mastima samo pogoršava britanski problem prekomjerne tjelesne težine i katastrofalno je za zdravlje, tvrde dvije skupine za kampanju protiv pretilosti u izvješću predstavljenom u ponedjeljak, no znanstvenici njihove zaključke uzimaju s oprezom

'Ako jedete masno, to ne znači da ćete se udebljati', navode skupine Nacionalni forum protiv pretilosti (National Obesity Forum, NOF) te Suradnja u javnom zdravstvu (Public Health Collaborative, PHC).

Britanske smjernice za zdravu prehranu potiču ljude da jedu voće i povrće, puno ugljikohidrata u namirnicama kao što su kruh, riža, krumpir, tjestenina, da konzumiraju i meso, ribe, jaja i grahorice.

Potiču stanovništvo da konzumira obrano mlijeko i mliječne proizvode s niskim udjelom masnoća, a slatka pića i slanu, slatku i masnu hranu treba konzumirati u vrlo malim količinama.

U izvješću 'Jedite masno, smanjite ugljikohidrate i izbjegavajte grickalice da biste izbjegli pretilost i dijabetes tipa 2' NOF/PHC poziva na 'velik preokret' u smjernicama o zdravoj prehrani.

Preporuke o 'nemasnoj hrani' i 'niskom kolesterolu' imaju katastrofalne posljedice za zdravlje, piše u izvješću NOF/PHC.

No nutricionisti upozoravaju da su dvije skupine 'selektivne pri izboru dokaza' te da su zaključci izvedeni naprečac.

'Izvješće ne nudi čvrste i cjelovite dokaze', kaže Mike Knapton, ravnatelj Britanske zaklade za srce te ističe da epidemija pretilosti u Velikoj Britaniji 'nije posljedica loših smjernice o zdravoj prehrani, već zato što ljudi te smjernice ne slijede'.

'Fokusiranje na pojedine namirnice (...) kratkovidno je i zbunjuje ljude', tvrdi Kanpton.

John Wass, posebni savjetnik za pretilost u Kraljevskom koledžu liječnika smatra da se bit problema ne može svesti na pitanje 'jesti masno ili nemasno' i da su skupine preselektivne u izboru dokaza.

'Postoje čvrsti dokazi da zasićene masti povećavaju razinu kolesterola i bolesti krvožilnog sustava', i zato je 'potrebna uravnotežena prehrana, redovita tjelesna aktivnost i normalna zdrava tjelesna težina', napominje Wass.

PHC je neprofitna skupina za zdrav život koja okuplja stručnjake za zdravlje, a NOF je humanitarna skupina koja jača svjesnost na pretilost i potiče mijenjanje životnih navika.