ZBOG LAŽNIH PUTOVNICA

Konzularna službenica mora raditi za opće dobro

06.06.2013 u 15:13

Bionic
Reading

Na godinu dana zatvora, koji može zamijeniti radom za opće dobro, danas je nakon priznanja i nagodbe s USKOK-om osuđena bivša službenica hrvatskog konzulata u Mostaru, Marinka Tupaja, optužena zbog sudjelovanja u skupini koja je krivotvorila i prodavala hrvatske putovnice kriminalcima iz Srbije, BiH i Crne Gore.

Odluči li se još netko od uhićenih u akciji Border priznati krivnju, nagoditi se o kazni i tako izbjeći suđenje to može učiniti do 18. lipnja kada je na zagrebačkom Županijskom sudu zakazana nova sjenica optužnog vijeća na kojoj će se razmatrati o osnovanosti USKOK-ove optužnice.

Tužiteljstvo tvrdi da je skupna pod vodstvom Zvonka Šendulovića od 2006. do kraja 2010. prodala 68 krivotvorenih putovnica po 10 tisuća eura i na tome zaradila najmanje 680 tisuća eura.

Šendulović je navodno u Hrvatskoj, Srbiji i BiH povezao okrivljenike te s kriminalcima dogovarao izradu lažnih isprava, preuzimao njihove fotografije i pola dogovorenog novca.

USKOK tvrdi da je u lanac bio uključen i službenik hrvatskog konzulata u Tuzli Marijan Dominković. On je navodno od dvojice osječkih policajaca Brune Margaretića i Zorana Rudničkoga te referentice zagrebačke policije Radojke Cvetković tražio provjeru osoba koje nemaju putovnicu te druge podatke iz MUP-ovog informacijskog sustava.

Nakon dobivanja podataka Dominiković je na ime tih osoba krivotvorio punomoći za podizanje rodnih listova, domovnica te odjave prebivališta. Krivotvorene dokumente davao je Šenduloviću koji je kriminalcima za koje će u konzulatima zatražiti putovnice navodno nabavio i krivotvorene osobne iskaznice BiH i Srbije s njihovim fotografijama.

Potom su Dominiković u Tuzli i Tupaja u Mostaru zaprimali zahtjeve za izdavanje putovnica, iako su znali da se sve temelji na krivotvorenoj dokumentaciji.

Optužene, među kojima je i odbjegli srpski državljanin Darko Gojić, se tereti za udruživanje za počinjenje kaznenih djela, krivotvorenje isprava, zlouporabu položaja i ovlasti te poticanja na te zlouporabe.