TEŠKA VREMENA

Kontrolira se iznošenje hrane iz menzi

15.02.2014 u 20:05

Bionic
Reading

Od 1. veljače iz studentskih restorana diljem zemlje zabranjuje se iznošenje hrane. Definirano je to izmijenjenim Pravilnikom o studentskoj prehrani koje je donijelo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta. Studenti su stoga pod strogim nadzorom djelatnika menze...

Većom kontrolom želi se spriječiti zloupotreba prehrane onih koji nemaju status studenata i iznošenje većih količine namirnica. Sanacijski upravitelj za studentsku prehranu SC-a Mirko Bošnjak za Media servis pojašnjava: 'Ne može se dozvoliti da dođe čovjek s, recimo 5-6 'iksica' i kaže da bi kupio 2 kartona čokoladnog mlijeka ili jogurta. Druga stvar je da se studentski centri vode činjenicom da ograničeni broj artikala određene grupe artikala mora zadovoljiti veći broj studenata', rekao je Bošnjak.

Za iznošenje hrane ipak se neće kažnjavati studenti, već djelatnici studentskih restorana, koji nisu spriječili iznošenje hrane. Ipak, za sada kažnjavanje nije zabilježeno, a studentima će se i u buduće progledati kroz prste, otkriva naš sugovornik. 'Treba pokušati projicirati situaciju što se stvarno u praksi događa. Naravno da nitko razuman neće zaustaviti studenta ako se žuri na predavanje i ponese nešto što je trajno. To se nikad nije kažnjavalo i to se ne radi', izjavio je Bošnjak koji dodaje da se još ne zna hoće li pravilnik zaživjeti.

Ono što je sigurno je da ga se na zahtjev studenata uvijek može izmijeniti ili ukinuti, zaključuje Bošnjak.

'Nama je strašna važna povratna informacija od korisnika naše usluge. Tko je kompetentan nama reći radimo li ili ne radimo dobro? Studenti. Svaki restoran po novom modelu ima barem dva studenta koji su kontrolori usluge studentske prehrane.' Reakcije studenata su očekivano podijeljene, no većina ih je ipak protiv novih pravila.

Dobra vijest je da se izmjenama Pravilnika o studentskoj prehrani pojedine namirnice subvencioniraju u višem postotku nego što je to odredilo resorno ministarstvo znanosti. Čini se da studenti ipak imaju razloga za zadovoljstvo.