OSTOJIĆ U MEĐIMURJU

Kontakt-policajci protiv kriminala u romskoj zajednici

28.03.2012 u 21:26

Bionic
Reading

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić za današnjeg je posjeta Međimurskoj županiji izjavio kako se problemi vezani uz kriminal u romskoj nacionalnoj manjini mogu riješiti prevencijom, a ne represijom

Ministar Ostojić, govoreći o niskoj stopi kriminala u Međimurju, koji je ispod državnog prosjeka, rekao je kako, uvažavajući ljudska prava svih nacionalnih manjina u Hrvatskoj, mora naglasiti da više od 50 posto imovinskih delikata na području Međimurja počine pripadnici romske nacionalne manjine.

Glavni instrument u prevenciji kriminala Roma trebao bi biti projekt 'Policajac u zajednici', istaknuo je ministar i dodao kako kontakt-policajci, a posebno policajac romske nacionalne manjine, moraju dodatno pridonijeti radu.

Osnovni problem, zaključio je ministar Ostojić, nastaje kada Romi postanu punoljetni jer tada njihovi roditelji ne dobivaju više nikakvu pomoć te se vrlo često nađu sami na ulici. Ministar smatra da se mnogo može postići kvalitetnijom kontrolom trošenja socijalne pomoći, Istaknuo je da je osmišljena strategija koja bi trebala pomoći da se stanje poboljša, a nadzor trošenja socijalne pomoći, edukacija i priprema za posao neke su mjere predviđene tom strategijom.

'Jedini način vraćanja osjećaja sigurnosti nije u tome da napravimo rezervat i pojačamo policijske kontrole, već suradnja i edukacija', rekao je je Ostojić. S tim u vezi, očekuje se da će se uskoro osnovati vijeće za prevenciju Međimurske županije.

Ministar Ostojić u Čakovcu se, osim sa županijskim čelnicima, sastao i s predstavnicima Javne vatrogasne postrojbe Čakovca i međimurske Policijske uprave. Najavio je i da će se u poboljšanje energetske učinkovitosti zgrade međimurske Policijske uprave uložiti milijun i pol kuna.

Ostojić je u Čakovcu obišao i Čateks, tvornicu koja izrađuje policijske odore, te je poručio da će se njegovo ministarstvo i dalje koristiti proizvodima hrvatskoga konzorcija u kojem je i Čateks.

Međimurska županija prva je županija u koju je ministar Ostojić došao u službeni posjet pošto je preuzeo dužnost.