NA POTEZU SENAT

Kongres odobrio zdravstveno za 47 milijuna Amerikanaca

08.11.2009 u 08:24

Bionic
Reading

Predstavnički dom američkog Kongresa u subotu navečer je, nakon burne cjelodnevne rasprave, s tijesnom većinom glasova prihvatio zakon o sveobuhvatnoj reformi zdravstva, što je u izvješćima američkih TV mreža ocijenjeno povijesnim postignućem administracije Baracka Obame

WASHINGTON - "Zakon o dostupnoj zdravstvenoj skrbi", koji treba proširiti zdravstveno osiguranje na desetke milijuna građana SAD-a koji su danas neosigurani, uspoređuje se po važnosti s uvođenjem sustava Socijalnog osiguranja 1935. godine i programa zdravstvene skrbi za starije građane Medicare 1965. godine.

Nakon 14 sati burne rasprave, obilježene dubokom ideološkom podijeljenošću između većinskih demokrata i oporbenih republikanaca, Predstavnički dom je 30-ak minuta prije ponoći izglasao zakon s 220 glasova za i 215 protiv.

Za zakon je glasovalo 219 demokratskih kongresnika a 39 je bilo protiv. Republikanci su bili jedinstveno protiv, uz jednu iznimku - 176 glasova protiv i jedan za - novoga kongresnika iz Louisiane, Josepha Caoa.

Dok su demokrati u raspravi isticali da zakon treba bitno umanjiti teret troškova zdravstvene skrbi za većinu Amerikanaca, te riješiti problem 47 milijuna neosiguranih građana, republikanci su ga nazvali "vladinim preuzimanjem zdravstva", koje ubija slobodu, poduzetništvo, radna mjesta, ubija djecu (pobačaj) i povećava ogroman proračunski manjak.

Također je istaknuto da rasprava o uvođenju univerzalnog zdravstvenog osiguranja u SAD, koje je odavno standard u većini razvijenih zemalja, traje gotovo 100 godina od predsjednika Theodorea Roosevelta, i da su mnogi predsjednici bezuspješno nastojali provesti reformu.

Uz cijenu od 900 do 1100 milijardi dolara u 10 godina, zakon koji da bi stupio na snagu još treba prihvatiti Senat, trebao bi riješiti problem 47 milijuna Amerikanaca bez zdravstvenog osiguranja, te umanjiti cijenu osiguranja građanima srednjih i nižih prihoda, kroz obveze većih tvrtki do osiguravaju zaposlene, državnih subvencije, veće pokrivanje troškova za lijekove umirovljenika, i niz drugih mjera za humaniziranje američkog, profitno orijentiranog, zdravstva.

Progresivni rast cijene police zdravstvenog osiguranja, koja se udvostručila u posljednjih 10 godina, zakon treba zaustaviti uvođenjem javnog fonda zdravstvenog osiguranja, ograničenjem naplate dodatnih troškova od osiguranika, zabranom osiguravateljima da uskraćuju osiguranje zbog tzv. "prethodnih uvjeta", odnosno ranije bolesti i slično.