RW-24

Konačno se zna koje to dronove 'kamikaze' kupuje Srbija, evo i pojedinosti o prvom sustavu te vrste u regiji

25.02.2023 u 12:01

Bionic
Reading

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić najavio je ovih dana na sajmu naoružanja i vojne opreme IDEX 2023. u Abu Dhabiju da Beograd nabavlja tzv. dronove kamikaze, što je pobudilo pažnju dijela javnosti jer je riječ o prvoj kupnji takvih sustava u regiji, barem koliko je poznato. Vučić još uvijek nije precizirao o kojem je sustavu riječ, osim da je proizvođač zemlja domaćin sajma – Ujedinjeni Arapski Emirati. Kako srbijanska vojna industrija oprema tvrtku Halcon ključnim podsustavima pametnog lebdećeg streljiva ili lutajućeg vrebajućeg oružja, kako se još nazivaju ti dronovi, vjeruje se da je Beograd odabrao sustave RW-24. Donosimo detalje o toj besposadnoj letjelici koja je predstavljena javnosti prije dvije godine

Aleksandar Vučić završio je u srijedu radni posjet Ujedinjenim Arapskim Emiratima te je, između ostalog, u pratnji srbijanskog ministra obrane Miloša Vučevića posjetio 16. sajam IDEX 2023. Tijekom obilaska najvećeg sajma vojne tehnike na području Bliskog istoka i Afrike, Vučić je obišao i hrvatske izlagače, ali i najavio da Srbija kupuje tzv. dronove samoubojice.

Govoreći o sustavima koje nabavlja, Vučić nije bio odviše precizan te je tek objavio da je riječ o dronovima koje proizvode Ujedinjeni Arapski Emirati. Vučićeva poslovična tajnovitost kada su u pitanju vojne nabave, uz sveprisutnu bombastičnost, izazvala je popriličnu pažnju javnosti u regiji. S razlogom, jer se radi o prvoj nabavi takvih sustava u našem susjedstvu.

  • +10
IDEX 2023. Izvor: Profimedia / Autor: Ryan LIM / AFP / Profimedia

Tek naknadno se iskristaliziralo o kojim se sustavima radi, a za koje stručnjaci ističu da ih je ispravnije nazivati 'dronovima ubojicama' jer ih vojske ne koriste kao kamikaze za zabijanje u mete, već za višekratno precizno gađanje ciljeva. Uz to su odveć skupi za jednokratnu upotrebu jer su u pravilu opremljeni najsuvremenijom elektrooptikom.

Ništa bez kooperacije

Prema navodima specijaliziranog portala Tango Six, Beograd najvjerojatnije nabavlja sustave RW-24, a proizvodi ih tvrtka Halcon u sastavu državnog konglomerata Edge Group. Taj je sustav premijerno prikazan na IDEX 2021. i njegove ključne komponente proizvode dvije srbijanske tvrtke pa se izbor čini logičnim. Riječ je o Slobodi iz Čačka, koja isporučuje bojnu glavu težine osam kilograma, dok zemunski Teleoptik-Žiroskopi osigurava optiku za samonavođenje.

Izvor: Društvene mreže / Autor: MechDesignTV

Teleoptik-Žiroskopi je podosta angažirana tvrtka fokusirana na razvoj avionike i optoelektronike te proizvodi sustave za upravljanje paljbom i izvršavanje zapovjednih odluka u korištenju različitih topničkih oružja te napadno-navigacijske sustave za tamošnje ratno zrakoplovstvo sa svrhom izviđanja, napadanja i navođenja, a ima i razvijen raketni program, kao i široku paletu optičkih sustava i prigušivača. Čačanska Sloboda pak unazad 75 godina proizvodi različite kalibre streljiva i lake ručne raketne bacače, među kojima su M79 Osa, M80 Zolja i M90 Stršljen.

Vojni analitičari ocjenjuju da se iza odabira RW-24 krije pokušaj što žurnijeg rješavanja potreba i modernizacije srbijanske vojske i usporednog razvoja domaće vojne industrije u kooperaciji i transferu tehnologija s bogatijim investitorima. Najavljujući kupnju, Vučić je obznanio da bi sustavi RW-24 trebali stići u Srbiju već za pet do šest mjeseci. O kojem broju je riječ, srbijanski predsjednik nije precizirao, ali je gotovo sigurno da je Srbija prvi kupac tog sustava.

Dizajn RW-24 je vrlo jedinstven i sastoji se od trupa s dva para krila spojenih na kraju, što je slično obliku novih kineskih dronova tipa WZ-7, o kojima je tportal već pisao. Letjelicu pokreće motor s dvokrakom propelerom i može letjeti maksimalnom brzinom od 130 kilometara na sat s maksimalnim dometom od 100 kilometara.

Izvor: Društvene mreže / Autor: DefenseWebTV

Subsonične brzine u najavi

RW-24, inače, pri lansiranju teži oko 45 kilograma, a nosivost mu je nešto veća od osam kilograma. Neki pak podaci sa službenih stranica Halcona ukazuju na domet od čak 280 kilometara i četverosatnu autonomiju leta, ali još uvijek nije jasno je li riječ o performansama koje tek treba razviti u budućnosti.

Halcon tvrdi da je RW-24 potpuno automatiziran i vrlo učinkovit bespilotni sustav sposoban za taktičke operacije velikog dometa. Tvrtka posebno ističe da je sposoban djelovati od ravnih do gotovo okomitih kutova te s višestrukim opcijama prekida, čime omogućuje brze reakcije na prijetnje, u kombinaciji s dugom izdržljivošću misije i velikom sposobnošću nosivosti.

RW-24 kao pametno lebdeće streljivo pruža autonomne sposobnosti napada na različite vrste ciljeva. Kao dio precizne isporuke, sustav za navigaciju i kontrolu leta RW-24 koristi globalni satelitski navigacijski sustav (GNSS) koji kombinira GPS, GLONASS i druge satelitske navigacijske sustave. U njega je ugrađena automatska toplinska tražilica te omogućuje veću točnost gađanja pokretnih ciljeva i povećanu funkcionalnost unutar okruženja bez GPS-a.

Pojedini izvori tvrde da je nedavno povećana nosivost s osam na 13 kilograma, što bespilotnoj letjelici omogućuje da nosi dodatno gorivo ili poveća veličinu bojne glave. Sustavom upravlja operater pomoću prijenosne kontrolne stanice i radara, a može odabrati toplinski prikaz bojnog polja ili kartu koja prikazuje položaje meta, ali i prijateljskih sustava. RW-24 se lansira s rampe montirane na jednoosovinsku prikolicu i može se postaviti za manje od 20 minuta.

Konglomerat Edge Group je na sajmu IDEX 2023. predstavio čak 11 novih bespilotnih i autonomnih sustava za obavještajne i udarne misije. Među njima je i borbeni dron Jeniah s maksimalnom nosivošću od 480 kilograma, a trebao bi postizati subsoničnu brzinu od 1000 kilometara na sat. Jeniah i dizajnom djeluje vrlo impresivno te oblikom podsjeća na stealth avione budućnosti, ali zasad nisu dostupne njegove ostale karakteristike jer se radi o konceptu u razvoju.

Izvor: Društvene mreže / Autor: EDGE Group