BANDIĆEV PRIJEDLOG

Komunalni doprinos niži za sve, pa i za bespravne graditelje

14.12.2012 u 14:05

Bionic
Reading

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić uputio je po hitnoj proceduri za sljedeću sjednicu Gradske skupštine prijedlog po kojem će cijena komunalnog doprinosa biti niža između 15 i 30 posto, ovisno o zoni gradnje, a ukoliko ova odluka bude prihvaćena, vrijedit će i za sve one koji su bespravno gradili i svoje objekte moraju legalizirati do lipnja iduće godine

U prvoj zoni cijena je s dosadašnjih 138 kuna po metru kubnom spuštena na 118 kuna, u drugoj sa 135 na 108, u trećoj sa 100 na 75, au četvrtoj sa 80 na 56 kn /m3.

Uz to Grad planira obročnu otplatu, s prvotno planirane četiri godine, pomaknuti na deset godina uz poček od godinu dana, a za socijalne slučajeve u bespravnoj gradnji angažman geodeta i arhitekta ići će na teret Zagrepčana. Procjenjuje se da će njihov angažman građane stajati između sedam i deset tisuća po objektu.

Ured u kojem će građani moći dobiti sve informacije

'Od ponedjeljka u prizemlju zgrade Gradske uprave otvaramo ured u kojima će svi oni koji moraju legalizirati svoje objekte moći dobiti potrebne informacije da ne moraju lutati po katovima od ureda do ureda.

U Savskoj 41 otvorit ćemo ured samo za ljude slabijeg imovinskog stanja, u kojima ćemo na ugovor o djelu zaposliti po dva arhitekta i geodeta, kako bi oni mogli dobiti sve potrebne informacije.

To je naš doprinos za rješavanje problema kojeg nijedna vlada u 22 godine nije uspjela riješiti. Riječ je o ljudskim sudbinama.

Ljudi nemaju novaca za režije i za napuniti frižider i ne možemo donositi odluke koje ne korespondiraju sa stvarnošću', kazao je Bandić.

Upitan hoće li cijene vrijediti samo do isteka zakonskog roka za podnošenje zahtjeva, odnosno do lipnja iduće godine, Bandić je naveo 'kako se legalizacija neće obaviti do tada i da to u zakonu treba mijenjati jer je protiv čovjeka'.

Dosad je u Zagrebu, prema njegovim riječima, podneseno 3500 zahtjeva za legalizacijom, a procjenjuje se da je bespravno sagrađenih objekata oko 17 tisuća

Hoće li Gradska skupština Bandićev prijedlog prihvatiti, znat će se idućeg četvrtka kada je sjednica iste na rasporedu. Ono što je sada jasno je da će se zbog ove odluke morati mijenjati i stavke u prijedlogu proračuna za 2013. godinu jer je za pretpostaviti da će prihod od komunalnog doprinosa biti manji od planiranih tristotinjak milijuna kuna.