posjet vatikanu

Komšić u audijenciji kod Pape, Vatikan istaknuo ravnopravnost konstitutivnih naroda

17.01.2022 u 14:08

Bionic
Reading

Papa Franjo primio je u ponedjeljak u audijenciju predsjedatelja Predsjedništva BiH Željka Komšića te su razgovarali o stanju u toj zemlji, dok je šef vatikanske diplomacije, nadbiskup Paul R. Gallagher, u odvojenome susretu poručio da treba promicati jednakost građana i konstitutivnih naroda.

U priopćenju Predsjedništva BiH navodi se kako su nakon prve ovogodišnje audijencije u Vatikanu predsjedatelj Komšić i papa Franjo imali privatni razgovor u Papinskoj apostolskoj palači. Tijekom toga susreta Komšić upoznao Papu s posljednjim događanjima u Bosni i Hercegovini.

Čelnik Predsjedništva BiH se nakon sastanka s papom Franjom sastao i s nadbiskupom Paulom Gallagherom, tajnikom Vatikana za odnose s državama. Nadbiskup je u razgovoru s Komšićem istaknuo ulogu Vatikana u priznanju Bosne i Hercegovine kao neovisne države, kao i veliku potporu koju i sada daju neovisnoj i suverenoj BiH, stoji u priopćenju Predsjedništva BiH. Sveta Stolica je pak istaknula kako je u toj zemlji važno osigurati jednakost građana i konstitutivnih naroda.

"Sugovornici su se usredotočili na situaciju u zemlji, ponovivši potrebu promicanja pravne i društvene jednakosti svih građana koji pripadaju svakom konstitutivnome narodu", navodi se u priopćenju Svete Stolice.

Nadbiskup Gallagher i Komšić razgovarali su i o nekim regionalnim pitanjima, uključujući situaciju u zapadnobalkanskim državama te proces proširenja u Europskoj uniji.

Sveti Otac je Komšiću darovao i sveske papinskih dokumenata, ovogodišnju Poruku za mir, Dokument o ljudskom bratstvu i svezak o "Papinskom stanu audijencija" Prefekture Papinskog doma. Predsjedatelj Predsjedništva BiH je uzvratio Papi darujući svezak o “Bosanskom kraljevstvu” Emira Filipovića i repliku pečata bosanskog vladara iz srednjeg vijeka.