žalba na presudu vrhovnog suda

Komšić traži ponovno suđenje za ubojstvo Kristine Krupljan, u žalbi prikazuje sebe kao žrtvu

10.06.2019 u 09:06

Bionic
Reading

David Komšić (21), koji je prije dvije godine zadao 88 ubodno-reznih rana nožem i ubio Kristinu Krupljan (18), traži da mu se ponovo sudi, i to ne za ubojstvo, već za kazneno djelo usmrćenja - djelo kojim se reguliraju eutanazija, čedomorstvo i blaže sankcioniranje dugogodišnjih žrtava nasilja koje u stanju osobitog straha oduzmu život svojem zlostavljaču

Komšićeva obrana ističe da se ne može raditi o okrutnom ubojstvu i zbog toga što nije precizno utvrđeno koliko je dugo žrtva trpjela bol, odnosno nakon kojeg je uboda pala u nesvjest i prestala osjećati patnju, piše Jutarnji list.

“Ponašanje oštećenice bilo je viktimizirajuće, odnosno ona je često znala djelovati provokativno, izazivajući kod okrivljenika afektivne reakcije”, stoji u žalbi Komšićeve obrane, kojom se traži da mu se ponovi suđenje i da mu se ovaj put sudi za djelo iz članka 112 Kaznenog zakona, stavak 1.

Iz takvog zahtjeva njegove obrane može se zaključiti da Komšić smatra da je zapravo on bio žrtva te da je usmrtio 18-godišnju djevojku zato što je njezinim napadom, vrijeđanjem ili zlostavljanjem, bez svoje krivnje, bio doveden u stanje dugotrajne patnje, jake razdraženosti ili prepasti. Stoga je kazna od 25 godina zatvora, koja mu je dosuđena za teško ubojstvo, pogrešna i treba ga se, poručuje, kazniti za usmrćenje, propisanom kaznom od jedne do najviše 10 godina zatvora.

Podsjetimo, Komšić, koji se trenutno nalazi u zatvoru u Lepoglavi, osuđen je zato što je, na parkiralištu ispred zgrade u kojoj je živjela Kristina Krupljan na zagrebačkoj Pešćenici, 22. veljače 2017. godine oko 21.30 sati, kad mu je rekla da prekida s njim vezu, zadao u automobilu 73 ubodne i ubodno-rezne rane te 15 reznih rana po tijelu, od čega je ona ostala na mjestu mrtva. Za to mu je prvotno izrečena kazna od 30 godina zatvora zbog okrutnog ubojstva, no Vrhovni mu je sud prije mjesec dana tu kaznu umanjio na 25 godina zbog kajanja i mladosti.

  • +3
David Komšić osuđen na 30 godina zatvora za ubojstvo Kristine Krupljan Izvor: Cropix / Autor: Tomislav Krišto