zanimljiva situacija

Otkrili smo tko upravlja državom dok je kompletan državni vrh izvan zemlje

19.10.2017 u 11:52

Bionic
Reading

Od troje najmoćnijih dužnosnika - predsjednika Vlade, Sabora i Republike - trenutno u Hrvatskoj nema nikoga. Svi su na službenom putu. Evo tko bi upravljao državom u slučaju iznenadnog i važnog događaja koji zahtijeva i njihovu fizičku prisutnost

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović na službenom je putu u Rusiji - u srijedu se u Sočiju sastala s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, a u četvrtak je u posjetu Moskvi.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković otišao je na sastanak Europskog vijeća u Bruxelles, a predsjednik Sabora Gordan Jandroković još je od utorka u službenom posjetu Kanadi i u Hrvatsku se vraća tek u subotu.

  • +7
Kolinda Grabar Kitarović i Vladimir Putin Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

I tko sada upravlja Hrvatskom?

Ustav kaže da u slučaju kraće spriječenosti zbog bolesti, odsutnosti ili godišnjeg odmora predsjednica Grabar Kitarović može ovlastiti predsjednika Sabora da ju zamjenjuje.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković može pak odrediti da ga za vrijeme odsutnosti mijenja jedan od potpredsjednika Sabora - u ovom slučaju to bi vjerojatno bio jedan od dvojice njegovih kolega iz HDZ-a, Milijan Brkić ili Željko Reiner.

Na pitanje tko upravlja državom, odgovorio je novinarima u Saboru i HNS-ov Milorad Batinić. 'Sam sam se našao kao potpredsjednik Sabora u toj ulozi, znači odmah onaj prvi, najstariji, da tako kažem, potpredsjednik Sabora. Gospodin Reiner.'

Međutim, Reiner ipak nije najstariji, nego je najstariji potpredsjednik Sabora iz vladajuće kvote zastupnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin. Nigdje nije propisano da se bira najstariji potpredsjednik Sabora, no po tumačenju Batinića, državu bi vodio Radin.

'Proširila se vijest da bi to bio najstariji potpredsjednik Sabora, a zna se da sam to ja. Mislim da u tom slučaju, da se nešto izvanredno dogodi, da bi se jako, jako brzo svi vratili. Tako da nema opasnosti što se tiče mene. U slučaju da dolaze vanzemaljci, sve tri funkcije bit će prisutne ovdje i ja neću morati braniti nikoga od ničega. Možete biti na miru, najstariji potpredsjednik Sabora neće zlouporabiti tu funkciju', kazao je Radin.

U slučaju da se u vrijeme dok je Plenković u Bruxellesu dogodi nešto što zahtijeva hitnu prisutnost premijera, on može odrediti jednog od potpredsjednika Vlade da ga mijenja dok se ne vrati s puta.

U Zakonu o Vladi piše da zamjenjivanje premijera nije moguće samo u pitanjima i postupcima odlučivanja o povjerenju Vladi te imenovanju i razrješenju člana Vlade. U slučaju da Plenković aktivira tu zakonsku mogućnost, privremeno bi poslove predsjednika Vlade obavljao netko od HDZ-ovih potpredsjednika - Damir Krstičević, Martina Dalić ili Marija Pejčinović Burić, ili pak HNS-ov Predrag Štromar.

Premijera Plenkovića novinari su u Bruxellesu pitali tko 'čuva kuću' dok su i on, predsjednik Sabora Gordan Jandroković i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović na putu, prenosi N1.

'U internetsko vrijeme kuća se čuva non-stop. Svi smo mi non-stop dostupni. Martina Dalić je u ime Vlade zadužena da 'gasi požare', ako se nešto dogodi', rekao je Plenković.