LJEVICA, DESNICA, CENTRALNO

Komorowski planira ujediniti Poljake

06.07.2010 u 16:50

Bionic
Reading

Bronislaw Komorowski najavio je u utorak na svečanosti kojom je potvrdio svoju pobjedu na izborima za poljskoga predsjednika da će ujediniti zemlju

Rekao je kako je važno što je u kampanji potporu dobio od dvojice bivših predsjednika koji nisu bili u njegovu političkom krugu - Lecha Walese, legendarnog vođe sindikata Solidarnosti, i Aleksandra Kwasniwskoga iz demokratskoga saveza ljevice.

'To smatram obvezom da obnašanje predsjedničke dužnosti bude iznad ideoloških i stranačkih podjela', rekao je Komorowski. Komorowski je iz Građanske platforme, stranke desnoga centra. Nedjeljne je izbore dobio s 53 posto glasova. Njegov protivnik Jaroslaw Kaczynski iz Zakona i pravde, stranke desnoga centra, dobio je 46 posto glasova.

'Narod je izabrao. Donio je važnu odluku o budućnosti zemlje i o mojoj budućnosti', rekao je Komorowski i zahvalio protivniku i svima koji su glasovali. Izbori su bili prijevremeni kako bi se izabrao nasljednik Lecha Kaczynskog, koji je u travnju poginuo u zrakoplovnoj nesreći u Rusiji.

Komorowski je dosad bio predsjednik poljskoga parlamenta i obnašao je dužnost predsjednika države nakon smrti Kaczynskoga. Najavio je da će ostavku na dosadašnju dužnost dati na idućoj sjednici parlamenta.