PREDSJEDNIČKI IZBORI DIJELE SDP

Komadina traži obračun s Bandićem

25.09.2009 u 10:39

Bionic
Reading

Ako je problem Milan Bandić, onda to tako treba i reći, rekao je Zlatko Komadina kolegama u Predsjedništvu SDP-a objašnjavajući zašto se protivi odluci o odgađanju unutarstranačkih izbora sve dok ne prođu predsjednički izbori

Potpredsjednik SDP-a Komadina bio je jedini koji se na sastanku stranačkog vodstva u srijedu uvečer usprotivio planu predsjednika stranke Zorana Milanovića da Milanu Bandiću oduzme još jednu političku pozornicu za promociju i privremeno ga spriječi da opet bude izabran za šefa zagrebačkog SDP-a. Milanovićev potez, za koji je dobio podršku ostalih članova Predsjedništva, nije uzrujao Bandića, ali je otvorio novu pukotinu u vrhu SDP-a i to opet zbog Bandića.

Dvolični Bandić

'Podržavam sve odluke Predsjedništva, stranka se treba koncentrirati na predsjedničke izbore, ponovio je jučer Bandić koji ni ovoga puta nije bio na sastanku stranačkog vodstva. Iako su svi uvjereni da su unutarstranački izbori 'zaleđeni' upravo zbog njega i njegovih predsjedničkih ambicija, Bandić nije odstupio od strategije: javno se predstavlja kao lojalan član stranke i podržava sve što odluči vrh SDP-a, ali istodobno nastavlja svojim putem prema predsjedničkim izborima.

Budući da sada više ne može taktizirati s izborom za šefa zagrebačkog SDP-a, Bandić bi odluku o kandidaturi za predsjednika države mogao objaviti i ranije nego što je planirao. 'Još 15-tak dana, pa će se valjda sve znati.', rekao nam je jučer jedan od bliskih Bandićevih suradnika koji potvrđuje da prijedlog Predsjedništva SDP-a da se odgode izborne konvencije nije pretjerano uznemirio gradonačelnika Zagreba.

Odgoda unutarstranačkih izbora

'Trebalo je puno ranije svu stranačku snagu usmjeriti na predsjedničke izbore, ali to se odlučilo tek sada. Ma, dječja posla' - komentiraju još Bandićevi suradnici pokušavajući tako odluku Predsjedništva posve minorizirati.I dok se Bandić ponaša kao da ga se ne tiče odgoda unutarstranačkih izbora, dio SDP-ovaca govori kako će taj Milanovićev potez štetiti stranci.

Da bi odgoda izbora mogla dobiti negativne konotacije koje neće ići u korist SDP-a, kako doznajemo, upozorila je stranačkog šefa i Željka Antunović koja nije bila na sastanku Predsjedništva, ali je prije toga konzultirana o odluci.Zlatko Komadina jučer nije želio dodatno objašnjavati zašto je bio protiv jer, kazao nam je, 'sve što imam za reći, rekao sam i reći ću na stranačkim tijelima'.

Čeka se subotnji Glavni odbor

Komadina je još tvrdio, kako doznajemo, da nema opravdanja za odgodu izbornih konvencija, te da će ta odluka biti krivo protumačena u javnosti.

'Znam da će se odluka tumačiti i kao slabost stranke, ali to je dobra odluka jer ide u korist našeg predsjedničkog kandidata, rekao nam je bliski Milanovićev suradnik.Da bi odluka o odgodi izbornih konvencija bila valjana, treba je potvrditi Glavni odbor zakazan za subotu. Moguće je da će dio SDP-ovaca s terena kritizirati odluku, a među njima bi mogli biti i zagrebački.

Neke bi se organizacije mogle usprotiviti, ali mislim da će svi na kraju poštivati tu odluku, kažu Bandićevi SDP-ovci.U vrhu SDP-a ne boje se sukoba na sastanku Glavnog odbora jer su, kažu, o odluci provedene široke konzultacije.