VUČIĆ ZA DIE PRESSE

'Kolinda treba biti duboko zahvalna što nismo reagirali na njene uvrede'

02.02.2015 u 12:17

Bionic
Reading

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić u intervju za bečki Die Presse osvrnuo se na izbor Kolinde Grabar Kitarović za predsjednicu Hrvatske rekavši da 'se nije dobro izrazila o Srbima u Hrvatskoj' te da je 'nazivati ih Hrvatima teška uvreda'

Uobičajeno prijeporni odnosi između Hrvatske i Srbije nastavljaju se i nakon izbora Kolinde Grabar Kitarović za predsjednicu. O tome što misli o njezinim dosadašnjim izjavama, tijekom posjeta Austriji očitovao se srbijanski premijer Aleksandar Vučić u velikom intervjuu za Die Presse, u kojemu je pored toga govorio i o pregovorima oko Kosova, stanju medijskih sloboda u Srbiji te situaciji u Bosni i Hercegovini.

Kada je riječ o Grabar Kitarović, Vučić ističe da se novoizabrana hrvatska predsjednica 'nije dobro izrazila o Srbima u Hrvatskoj' te da ih je teško uvrijedila nazivajući ih Hrvatima. 'Ali mi nismo uopće javno reagirali, ostali smo smireni i pokušavamo uspostaviti dobre veze s Hrvatskom kao i novom predsjednicom', pohvalio se Vučić izostankom reakcije odmah nakon te izjave.

Srbijanski premijer rekao je da nije još kontaktirao s Kolindom Grabar Kitarović, ali joj je čestitao na pobjedi te joj u Die Presse poručuje da bi 'trebala biti duboko zahvalna što nisu reagirali' na njezine izjave o hrvatskim građanima srpske nacionalnosti kao Hrvatima koje su, po njegovoj ocjeni, 'teška uvreda, i šokirale i međunarodnu zajednicu'.

Što se tiče stava Grabar Kitarović prema trećem entitetu za Hrvate u BiH, Aleksandar Vučić smatra da je 'to rekla na nagovor Dragana Čovića' te ističe da se Srbija 'nema namjeru miješati u unutarnju politiku BiH', ali da zato podržava njezin teritorijalni integritet.