JOSIPOVIĆ: NISAM SEKSIST

'Kolinda komunicira s javnošću putem fotografija'

13.06.2014 u 17:26

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Ivo Josipović izjavio je danas u Varaždinu, nakon otvaranja Muzeja hrvatskog vatrogastva, da u njegovoj jučerašnjoj izjavi, vezano uz predsjedničku kandidatkinju HDZ-a Kolindu Grabar Kitarović, apsolutno nije bilo seksističke primjedbe, već je komentirao njezinu tehniku vođenja kampanje

Pojašnjavajući svoju izjavu 'Mislim da je vrlo važno da osim fotografije imamo i ton', koju je udruga B.aB.e. u današnjem priopćenju okarakterizirala kao seksističku, podcjenjivačku i politički nekorektnu, Josipović kaže da je jednostavno komentirao njenu izbornu strategiju.

'Bez obzira je li riječ o muškoj ili ženskoj osobi, a ovdje je Kolinda Grabar Kitarović dama, koja je izabrala jednu izbornu strategiju koja se sastoji u tome da ne šalje političke poruke, jer mi ne znamo što ona misli o istospolnim brakovima, naftnoj politici u Hrvatskoj, što misli o ljudskim pravima, ćirilici u Vukovaru, dakle ni jedne poruke te vrste nema već komunicira s javnošću putem fotografija', pojasnio je Josipović dodajući da je to potpuno legitimno, ali je isto tako i legitimno da on smije kritizirati takav pristup.


Kaže da je na njenom mjestu mogao biti i neki gospodin da bi on rekao istu stvar. Predsjednik je naglasio da se veseli kampanji, ali da će to veselje početi tek kada čuje neku političku poruku protukandidatkinje.
Što se tiče same izjave, Josipović poručuje da treba ponovno pročitati njegov odgovor, jer je jasno da se mislilo na tehniku vođenja kampanje, a ne o osobi protukandidatu.

Na neizbježno novinarsko pitanje vezano uz sinoćnji nastup hrvatske reprezentacije, i misli li da je reprezentacija sinoć oštećena sudačkim odlukama, Josipović odgovara da je naša reprezentacija igrala protiv jedne od ponajboljih reprezentacija na svijetu, ali i da je protiv sebe imala i suca, dodajući da je to sport.

Čestitao je reprezentaciji na odličnoj utakmici i igri. Predsjednik se nada da će reprezentacija nastaviti natjecanje u najboljem stilu i da će se s dvije pobjede, u preostalim utakmicama, plasirati u daljnje natjecanje.

Josipović je posjetio danas Varaždin gdje je bio na otvorenju Muzeja hrvatskog vatrogastva te proslavi 150 godina DVD-a Varaždin.