JOSIPOVIĆ UZVRAĆA

'Kolinda je očito krenula na tečaj računovodstva'

22.11.2014 u 17:28

Bionic
Reading

Predsjednik Republike i predsjednički kandidat Ivo Josipović poručio je u subotu, u povodu primjedbe njegove protukandidatkinje Kolinde Grabar Kitarović da je on u svom mandatu šuteći potrošio 240 milijuna kuna, kako je ona u samo jednoj godini kao ministrica na promašenu vanjsku politiku potrošila 530 milijuna kuna

'Očito je krenula na tečaj računovodstva. Ali kad smo kod računovodstva, podsjetit ću da je ona u samo jednoj godini kao ministrica, na promašenu vanjsku politiku potrošila 530 milijuna kuna", rekao je Josipović odgovarajući na pitanja novinara u Slavonskom Brodu. Komentari Grabar Kitarović rezultat su nepostojanja konkretnog programa, ocijenio je.

Svoja nastojanja da smanji troškove Ureda predsjednika kaže Josipović, pokazao je u proteklih pet godina smanjujući trošak za oko 13 posto. Prema njegovom mišljenju taj bi trošak mogao biti i manji izdvajanjem i premještanjem pojedinih ljudi pod okrilje Vlade.


Na traženje novinara Josipović je komentirao i tvrdnju Grabar Kitarović da je 'glas za Josipovića glas za nesposobnu vladu'. Autor te sintagme je Ivo Sanader, bivši šef Kolinde Grabar Kitarović, rekao je Josipović i dodao: 'Vidim da se dobro sjeća kako je to funkcioniralo u doba gospodina Sanadera i da i ona koristi slične sintagme'.

Grabar Kitarović je u intervjuu objavljenom u subotu u Obzoru Večernjeg lista na pitanje je li Josipović Milanovićev zaštitnik, odgovorila "zaštitinik i pokrovitelj" i poručila da je "glas za Josipovića ujedno i glas za Milanovićevu nesposobnu vladu".

Predsjednik Republike je komentirao i tvrdnju predsjednika Vlade Zorana Milanovića kako su Hrvatskoj potrebnije strukturne promjene nego ustavne promjene.

'Iluzija je misliti da će se reforme u gospodarstvu dogoditi same bez institucionalnih promjena. Pogledamo li što su napravile druge uspješne države, Poljska, baltičke zemlje, Danska, oni su svoju reformu bazirali paralelno, gospodarsku i institucionalnu reformu. Ovo što nudim kao promjenu Ustava je preduvjet i gospodarskih reformi', rekao je Josipović.

Na upit novinara hoće li uzeti milijun kuna iz državnog proračuna, koliko je Vlada odredila za naknadu promidžbe kandidatu s najviše glasova u prvom krugu predsjedničkih izbora, Josipović je samo kratko odgovorio kako misli da će taj novac ipak završit u državnom proračunu.

Predsjednik Ivo Josipović je u subotu poslije podne bio gost na 19. katarinskom sajmu u Slavonskom Brodu. Na tom sajmu, utemeljenom na stoljetnoj tradiciji održavanja posljednjeg godišnjeg sajma uoči svetkovine Sv. Kate, svoje proizvode i usluge izlažu lokalni obrtnici i poduzetnici.

Nakon obilaska Katarinskog sajma predsjednik Josipović je u svojstvu pokrovitelja posjetio i 5. međunarodni festival harmonike 'Bela pl. Panty'.