ZARADE OKO 30 TISUĆA MJESEČNO

Koliko su bogati suci Vrhovnog suda?

25.03.2013 u 11:13

Bionic
Reading

Stupanjem na snagu novog zakona o Državnom sudbenom vijeću, imovinske kartice sudaca postale su javno dostupne uz zahtjev, i to u roku od osam dana. Jutarnji list istražio je kartice sudaca najvišeg - Vrhovnog suda. Prema njima se vidi da su suci izvrsno situirani s mjesečnim primanjima od oko 30 tisuća kuna

Suci Vrhovnog suda u pravilu su vlasnici više stanova i kuća, automobila srednje i više klase. Većina ih uz redovitu sudačku plaću ostvaruje i značajne honorare koji se penju i iznad 100.000 kuna godišnje.

U sjedištu Državnog sudbenog vijeća, na sedmom katu bivšeg Chromosova tornja, dočekala nas je ljubazna tajnica i uručila nam fotokopije traženih imovinskih kartica. Novinarka Jutarnjeg lista trebala je samo potpisom potvrditi da je preuzela spomenute fotokopije.

Rekorderka po visini honorarnih primanja među šestero spomenutih sudaca u 2012. bila je Ana Garačić, potpredsjednica Vrhovnog suda i predsjednica Kaznenog odjela tog suda. Ona ima stan u Zagrebu od 87 kvadrata. No puno su zanimljivija njezina primanja. Plaća na Vrhovnom sudu joj je 18.595 kuna, a u 2012. na ime honorara zaradila je 217.792 kune bruto. Ispostavlja se da je uz sudačku plaću mjesečno zarađivala 14.183 kune honorara. Najveći dio tog honorara dobila je od Hrvatske odvjetničke komore, 89.791 bruto, i to na predavanjima za vježbenike. Inženjerski biro isplatio joj je 43.011 kuna bruto, i to za izradu pregleda sudske prakse Visokog prekršajnog suda.

Sutkinja Garačić u kartici je prešutjela iznos od 125.888 kuna koji joj je 29. svibnja 2012. isplaćen od tjednika Globus na račun sudske odštete. Sutkinja je, naime, tužila spomenuti tjednik zbog 'duševnih boli jakog intenziteta' i 'narušenog ugleda' prouzročenih tekstom iz 2007. u kojem su pobrojane najsuspektnije sudske presude u Hrvatskoj, a među njima i jedna s njezinim potpisom. Riječ je o presudi Vrhovnog suda RH kojom se Antuna Gudelja, ubojicu osječkoga šefa policije Josipa Reihl-Kira, oslobađa krivnje za ubojstvo Reihl-Kira jer je sudsko vijeće pod predsjedanjem Ane Garačić na ubojicu primijenilo Zakon o aboliciji.

Predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin nije vlasnik nijedne nekretnine u Zagrebu. Njegova supruga vlasnica je stana u središtu Zagreba od 60 kvadrata. Hrvatin je naveo mjesečnu neto plaću od 22.104,16 kuna, a od honorara zarađuje 7647 kuna. Kad se zbroje sudačka plaća i stalni mjesečni honorari, Hrvatin mjesečno prima približno 30.000 kuna.

Sudac Ranko Marjan vlasnik je triju stanova u Zagrebu te etaže obiteljske kuće na Krku. Na honorarima mjesečno zarađuje 5800 kuna.

Dražen Jakovina
, zamjenik predsjednika DSV-a i sudac Županijskog suda u Zagrebu, posjeduje dva stana u Zagrebu. Sudačka plaća mu iznosi 13.900 kuna neto, a uz nju prima honorar od 3000 kuna za članstvo u DSV-u.

Đuro Sessa
, predsjednik Udruge hrvatskih sudaca i sudac Vrhovnog suda, prijavio je pola obiteljske kuće s vrtom u Dubrovniku i stan od 66 četvornih metara u Zagrebu. Sessa navodi da je supruzi darovao stan u Velom Lošinju kupljen od sudskih odšteta koje je naplatio nakon dobivenih parnica protiv Dobroslava Parage, Večernjeg lista i Slobodne Dalmacije te manjim zajmom od obitelji. Od redovitih prihoda taj je sudac prijavio plaću od 18.400 kuna te 3300 kuna koje mjesečno dobiva od najma stana u Zagrebu. Sessa je lani na honorarima u prosjeku zaradio oko 9500 kuna mjesečno.

Marin Mrčela, potpredsjednik Udruge hrvatskih sudaca i sudac Vrhovnog suda, spada u nekretninske sretnike. U Zagrebu posjeduje dva velika stana te kuću u Tugarima sa zemljom. Sve tri nekretnine darovali su mu roditelji. Kao sudac Vrhovnog suda prima plaću od 18.000 kuna neto. Uz plaću, u 2012. zaradio je dodatne prihode od 144.471 kunu neto. Više pročitajte OVDJE.