KERUM OTVORIO DUŠU

'Koliko se bagre lijepilo za mene, a sad je ostalo samo par ljudi...'

29.10.2016 u 13:40

Bionic
Reading

Bivši splitski gradonačelnik i bivši saborski zastupnik, po svemu sudeći i bivši poduzetnik, Željko Kerum je gotovo potonuo u anonimnost: premda neodređeno tvrdi da se i dalje 'bavi poslom biznisa' - navodno u konzultantskoj sferi - o tom detalju ne želi otvoreno govoriti. Opekao se, kaže. Sa strane promatra kako se prodaje nesuđeni krunski dragulj njegova carstva, splitski hotel Marjan

'Nemam veze s tom pričom, samo povremeno doznam kako se ona razvija', kaže Kerum za tportal.

'Marjan' je, podsjetimo, već nekoliko godina u stečaju, a čini se da će uskoro i službeno prijeći u ruke Adris grupe koja polako otkupljuje potraživanja i okrupnjuje svoj udjel.
Upravo je ovaj hotel bacio na koljena nekadašnje poslovno carstvo poduzetnika koji se hvalio brojkom od preko tri tisuće zaposlenih: zbog neplaćenih kredita Hypo banka blokirala je njegovu glavnu tvrtku Kerum d.o.o., s čime se ovaj još uvijek ne može pomiriti. Prije nekoliko mjeseci za tportal je otkrio da je podnio nekoliko tužbi protiv raznih banaka i da je u tom procesu samostalno 'diplomirao pravo'.

'Istina je da se u tom trenutku događala najveća kriza, ali i da je banka blokirala tvrtku koja nije bila dužnik, nego samo jamac, i to tvrtku koja je imala dnevni prihod od 56 milijuna kuna. Nakon toga bilo je jako teško nabavljati robu, a ni poslovni partneri s kojima sam surađivao dvadeset godina, nisu pokazali razumijevanje i počeli su me goniti. Samo da sam im zaračunao jedan posto na 'lom i rastur', što je uobičajeno, mogao sam opstati. Ali tako je to u poslu, u politici i u životu općenito: dok si bitan i moćan, svi su oko tebe. Ja znam koliko se bagre lijepilo za mene u to doba i vidim da se danas sve to svelo na nekoliko ljudi. Nema veze, meni ništa ne smeta: neka im bog svima da zdravlje', govori bivši splitski gradonačelnik, sve u skladu sa svojom odlukom da ubuduće širi isključivo ljubav.

Danas mu je najvažnija obitelj. Dva nedavno otvorena manja hotela u Splitu i Rogoznici, kaže, vodi njegova supruga Fani. Kerum priznaje da je definitivno odustao od nacionalne politike i nema namjeru više se ondje petljati, ali na lokalnoj razini uvjeren je barem u opstanak svoje Hrvatske građanske stranke.

'Bavit ćemo se tim poslom samo u granicama Splitsko-dalmatinske županije: danas imamo pet vijećnika u Županiji i tri u Gradu Splitu, a valjda će na izborima ljudi prepoznati da je barem nešto ostalo iza nas. Imamo se čime pohvaliti: dječjim vrtićima, školskim knjigama, Zapadnom obalom, stotinama stanova POS-a... Ej, pa ja kao gradonačelnik u četiri godine nisam uzimao plaću, a na reprezentaciju sam sve skupa potrošio sedam tisuća kuna! Nisam čak ni jeo i pio na gradski račun, to nikada nije postojalo i nikada nakon mene neće ni postojati!', razveže se Kerum kad Split dođe na dnevni red.

'Svi ostali samo znaju obećavati i lagati, samo rade za svoj interes, jedina budala koja je u politici nešto htjela napraviti zove se Željko Kerum. Sve ostalo je laž i blejanje na televiziji, a veliku ulogu tu igraju i mediji. Postoji i dosta novinara koji nisu realni i normalni: oni nekoga proglase 'uglednim' i tako mu u startu odrade pola posla. Sad vidim da je sve to jedna velika obmana, a naš rad će barem dio građana valjda prepoznati. Onim nezahvalnima glupo je i objašnjavati', otvorio se tportalov sugovornik.

Kerum ima i svoje, nimalo lijepo mišljenje o načinu na koji se posljednjih godina vodi Split, te o ponašanju državnih institucija koje je 'dosta drugačije nego kad je on bio gradonačelnik'. Ali, kaže, nema namjeru o tome govoriti u javnosti jer mu svađe u životu više ne trebaju - sada se širi samo ljubav...