covid-19

Kolarić najavio skraćivanje izolacije oboljelih s 14 na 10 dana već ovoga tjedna, ali zasad od toga neće biti ništa

15.09.2020 u 20:41

Bionic
Reading

Posljednjih se dana mnogo govori o tome hoće li se skraćivati vrijeme izolacije oboljelih od COVIDa-19 s blagim ili nikakvim simptomima bolesti koje, podsjetimo, sada traje 14 dana. Odluka je, čini se, već bila donesena i trebala je biti objavljena ovih dana, ali od toga za sada neće biti ništa

'Tu odluku će donijeti, dakle objavit će HZJZ kao što i sve preporuke objavljuje. Kad možemo to i očekivati? Ja mislim da ovaj tjedan. Imamo sad dovoljnu količinu dokaza da znamo da ljudi koji su asimptomatski ili imaju vrlo blage simptome kroz 8-9 dana prestaju biti zarazni za okolinu, rekao je u Dnevniku HRT-a prof. Branko Kolarić, epidemiolog i član Vladina Znanstvenog savjeta.

Kontakti zaraženih ostaju u obveznoj 14-dnevnoj samoizolaciji u kojoj je trenutačno 8598 osoba.

Međutim od toga za sada neće biti ništa. Naime na današnjem sastanku epidemiološka struka razgovarala je o 11 točaka koje su epidemiolozi uputili ministru zdravstva Viliju Berošu. Prvih deset tiče izravno epidemiologa i njihovih problema izazvanih epidemijom, a građane je najviše zaintrigirala 11. točka, vezana za samoizolaciju.

Predsjednik Društva dr. Miroslav Venus za Jutarnji list je rekao da sve ostaje kako je bilo i do sada. - Stava smo da trajanje samoizolacije zasad nećemo mijenjati. Naravno, kao i uvijek do sada, pratit će se epidemiološka situacija, nova saznanja struke o virusu te praksa u drugim zemljama - kaže Venus.