pravo i pravda

Kolakušić, Sinčić i Lovrinović osnovali stranku, ime posudili od poljskih nacionalista

09.02.2024 u 09:46

Bionic
Reading

Prošli vikend, u pomalo konspirativnim okolnostima, osnovana je hrvatska stranka Pravo i pravda (PiP), a njezini su utemeljitelji Mislav Kolakušić, Ivan Vilibor Sinčić i Ivan Lovrinović. Ime su posudili od poljske nacionalističke i konzervativne stranke Pravo i pravda (PiS), koja je nedavno izgubila izbore i otišla s vlasti

Od trojice hrvatskih političara bilo je teško doznati ikakve pojedinosti o novoj stranci, piše Dražen Ciglenečki za Novi list.

Kolakušić, otkad je 2019. izabran u Europski parlament, ne komunicira s hrvatskim medijima, čak s prezirom o njima govori u svojim objavama na društvenim mrežama. Njegov kolega u Europskom parlamentu Sinčić na pozive i poruke novinara Novog lista nije odgovarao. Lovrinović je, pak, rekao da ga nikad ranije nisu ništa pitali, pa da 'ne moramo ni o ovom' i potom prekinuo razgovor.

Ali, PiP je definitivno osnovan, potvrđuje to i jedan detalj u Startmetar 2024 projekciji, anketi koju su napravili ljudi bliski Kolakušiću. U njoj se Kolakušić pojavljuje pod egidom Pravo i pravda i prognozira se da bi ta stranka mogla s 5,9 posto glasova osvojiti zastupnički mandat u Europskom parlamentu.

I Kolakušić i Sinčić trenutno politički djeluju izvan Hrvatske kao zastupnici u Europskom parlamentu, dok je Lovrinović bivši saborski zastupnik, koji je 2015. ušao u Sabor na listi Mosta, no na izborima 2020. nije uspio doći u saborske klupe.

Ranije se Kolakušić, Sinčić i Lovrinović nisu svjetonazorski određivali, politički su djelovali izvan ideoloških kategorija. Nije ih se moglo strogo definirati ni kao desnicu ni kao ljevicu. Ali, iz naziva njihove nove stranke Pravo i pravda, koji je doslovan prijevod imena izrazito desnog poljskog PiS-a koji vodi Jaroslaw Kaczynski, jasno se naslućuje kojim će političkim smjerom ta trojka nastaviti.