RODONAČELNIK MODERNE EU

Kohl: Angela Merkel uništava moju Europu!

17.07.2011 u 23:09

Bionic
Reading

Bivši njemački kancelar Helmut Kohl žestoko je kritizirao europsku politiku svoje nasljednice Angele Merkel ocjenivši je 'vrlo opasnom', piše tjednik Der Spiegel u svom internetskom izdanju u nedjelju, što su odmah prenijeli i svi njemački mediji

'Ona uništava moju Europu', rekao je Helmut Kohl a prenosi Der Spiegel pozivajući se na bliske Kohlove suradnike. Helmut Kohl, koji je od 1982. do 1998. obnašao funkciju njemačkog kancelara, smatra se velikim pobornikom europske ideje i, zajedno s bivšim francuskim predsjednikom Francoisom Mitterrandom, rodonačelnikom moderne Europske unije.

Europsku politiku svoje nasljednice, kako na mjestu njemačkog kancelara tako i na mjestu predsjednika Kršćansko-demokratske unije (CDU), Kohl smatra 'vrlo opasnom'.

Stajališta njemačke kancelarke o europskoj monetarnoj krizi u posljednje vrijeme se u dijelu javnosti i medija doživljavaju kao stavljanje u prvi plan interesa Njemačke te zanemarivanje europske ideje.

Bivši njemački kancelar u međuvremenu je, preko internetske stranice tabloida 'Bild', opovrgnuo pisanje Der Spiegla, no list je i dalje ostao pri svojim navodima, ne povlačeći tekst s navodnim Kohlovim ocjenama.

No unutar CDU-a se razvila rasprava na račun europske politike kancelarke Merkel, posebice u jeku posljednje krize koja je nastala zbog poteškoća na monetarnom planu.

'Europa je politički projekt i Europa je prevažna da bi se njezina sudbina prepustila rejting agencijama', rekao je, kako prenosi 'Der Spiegel' demokršćanski premijer savezne pokrajine Hessen i potpredsjednik CDU-a Volker Bouffier.

Predsjednik Gospodarskog vijeća CDU-a Kurt Lauk smatra da u politici njemačke kancelarke nedostaje jasna europska smjernica te je upozorio, u sjeni najnovijih rezultata ispitivanja javnog mnijenja koja su pokazala pad povjerenja u EU, na moguće širenje euroskepticizma.

'Posljednje što jedna izvozna nacija poput Njemačke u ovom trenutku treba je euroskeptično stanovništvo', rekao je Lauk.

Prema ispitivanju javnog mnijenja što ga je za tjednik Focus proveo institut Emnid, 48 posto ispitanih vjeruje da će euro propasti kao zajednička europska valuta. U opstanak eura vjeruje 49 posto ispitanih, piše tjednik Focus u najnovijem broju.