otkriveno na pregledu

Čak 10 posto predškolaca ima povišen kolesterol, evo u kojim županijama najviše

07.06.2023 u 21:00

Bionic
Reading

Čak 10 posto predškolaca ima povišen kolesterol - pokazali su prvi rezultati pilot projekta. Podaci su to istraživanja koje se provodilo tijekom pregleda za upis u prvi razred, a na daljnju obradu idu prvašići kao i njihovi roditelji. Cilj je projekta, smanjiti ranu smrtnost od kardiovaskularnih bolesti

Testiranje je pokazalo da 88 posto učenika, odnosno njih više od 20 000 ima kolesterol do pet. Iznad pet do 6, odnosno povišen je 10 posto učenika - njih više od 2000. Ukupni kolesterol iznad šest ima jedan posto učenika - njih 308.

'S obzirom da su to preliminarni podaci i nisu sva djeca obavila ni sistematski ni kolesterol, ne možemo reći hoće li ti podaci i ostati takvi – međutim dosta jesu – porazni', govori Verica Kralj, voditeljica Odjela za srčano-žilne bolesti u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo za RTL Danas, koji je prvi dobio na uvid podatke o rezultatima pilot projekta.

Za one koji su povišeni – slijedi daljnja obrada, ali će isto tako uključiti i članove njihove obitelji.

'U toj populaciji s ukupnim kolesterolom iznad 6 neće svi imati porodičnu hiperkolesterolemiju, nego ćemo mi po našem dogovorenom protokolu dovršiti dijagnostičku obradu do kraja. Kod nekih ćemo dokazati da je imaju, a dugi neće imati porodičnu hiperkolesterolemiju', govori Davor Miličić, predsotjnik Klinike za boelsti srca i krvnih žila KBC-a Zagreb.

Pojašnjava - riječ je o nasljednjoj metaboličkoj bolesti koja može imati opasne posljedice.

'Dugotrajna izloženost povišenim vrijednostima kolesterola implicira prijevremeni nastanak kardiovaskularnih bolesti uključujući infarkt miokarda i uključujući moždani udar i sve druge komplikacije arterosklerore', dodaje Miličić.

Kada se otkrije povišen kolesterol dijete se šalje pedijatru. Kod pedijatrice Mirjane Kolarek- Karakaš jedna djevojčica s kolesterolom se približila gornjoj granici.