ZBOGOM ORUŽJE

Kod 'poljudskog bombaša' pronađen arsenal oružja

10.11.2010 u 13:38

Bionic
Reading

Za postavljanje vojnog eksploziva u obliku improviziranog topovskog udara prijavljeni su Stipe B. (22) iz Stankovaca i Ivan O. (38) iz Benkovca. Obojica su već angažirala odvjetnika

Sva sila policijskih šefova, na čelu s načelnikom splitske policije Josipom Bukvićem, sjatila se na konferenciju za novinare da bi se pohvalila otkrivanjem dvojice 'bombaša s Poljuda'. Vojni eksploziv trotil, u obliku improviziranog topovskog udara, na splitski stadion postavili su 22-godišnji Stipe B. iz Stankovaca i 38-godišnji Ivan O. iz Benkovca, dvojac koji je – kako tvrde u policiji – prije desetak dana želio nešto bučnije proslaviti Torcidin 60. rođendan.


Do osumnjičenih se došlo pomoću tragova DNA pronađenih na jedinom od tri topovska udara koji nije eksplodirao. Posao je dalje bio lak, s obzirom da je 22-godišnjak već otprije bio zabilježen u policijskoj evidenciji zbog teških krađa, droge i oštećenja tuđih stvari. Pretragom njegove obiteljske kuće u Stankovcima pronađene su još dvije puške, 25 metara sporogorećeg štapina i preko 1500 komada streljiva, pa je zaradio i kaznenu prijavu zbog nedozvoljenog držanja oružja.

Policija nije željela Stipu i Ivana povezati s Torcidom: tretiralo ih se, kažu, kao obične građane, a ne kao navijače ili pripadnike navijačke skupine. Dapače, Bukvić je javno zahvalio građanima i navijačima Hajduka zbog pomoći pri otkrivanju osumnjičenika, pa još jednom podsjetio da traje akcija Manje oružja, manje tragedija, tijekom koje se bez sankcija može predati ilegalno oružje.

Obojica osumnjičenih su još u utorak navečer privedena istražnom sucu Županijskog suda u Splitu. Kako doznajemo, angažirali su odvjetnika koji će im pomoći u obrani. Održivost policijske prijave protiv njih pokazat će se tek na suđenju, no već na konferenciji za novinare postavilo se pitanje: kako to da su optuženi za 'dovođenje u opasnost života i imovine' ako su topovski udar bacili u kanal ispod tribine gdje nema nikoga tijekom utakmice? Pojašnjenje načelnika Bukvića bilo je jasno: dovedena je u opasnost imovina, jer je zbog dvaju topovskih udara koji su eksplodirali tijekom utakmice puklo jedno staklo na poslovnom prostoru ispod tribine.