iznimka zbog epidemije

Kod nas vrijede, ali s isteklim osobnima više ne možete u Sloveniju! Koliko Hrvata ima takve dokumente?

01.11.2022 u 21:05

Bionic
Reading

Epidemija je u Hrvatskoj proglašena 11. ožujka 2020. godine. I od tada je na snazi mjera da Hrvati mogu imati istekle dokumente. No, s takvim dokumentima više ne mogu preko granice u susjednu Sloveniju

Krešimir Ivković iz Zagreba ima osobnu iskaznicu koja je istekla u kolovozu prošle godine. 'Istekla je da, ali s obzirom na Zakon nemam nikakav problem. Dok se proglasi da je korona završila u roku od 30 dana ima onaj rok i to je to. Sad mi se jednostavno više ne da čekati', kaže za RTL.

Epidemija je u Hrvatskoj proglašena 11. ožujka 2020. godine. I od tada je na snazi mjera da Hrvati mogu imati istekle dokumente. Znaju li do kad im vrijede?

Više od 155.000 hrvatskih građana ima isteklu osobnu iskaznicu. Dvostruko više ih je s isteklom putovnicom koja za razliku od osobne nije obvezan dokument. Gotovo 70.000 Hrvata u novčaniku ima vozačku dozvolu kojoj je istekao rok važenja.

I s takvim dokumentima mogu unutar Hrvatske, ali više ne preko granice. 'Pa bilo bi dobro, ja ne vidim razloga zašto se dokumenti ne bi produživali, vadili novi. Sve funkcionira, pa funkcioniraju i šalterske službe', govori Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova.

Iz policije upozoravaju - s isteklom osobnom više se ne može ni u Sloveniju. Iako su do sada puštali, po novom - slovenska granična policija putnike vraća natrag. Slovenija je pak prva u Europi proglasila kraj epidemije - i to još lani.

U Hrvatskoj jučer - 200-tinjak zaraženih, zato se svi pitaju kada će Hrvatska proglasiti kraj epidemije. 'Kraj epidemije ćemo proglasiti sukladno preporukama Svjetske zdravstvene organizacije. Na globalnoj razini to radi Svjetsko zdravstvena organizacija. Kod nas će to biti kada nam broj bude očekivan i prihvatljiv. Koliki je to broj? Trenutno ne znamo koji je to broj', govori Dijana Mayer, epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.