LADISLAV ILČIĆ

'Kod Josipovića nismo primijetili volju za borbu protiv pedofilije'

21.11.2014 u 14:43

Bionic
Reading

Pedofilija je jedan od najgorih zločina, koji bismo svi nedvosmisleno trebali osuditi, rekao je u petak čelnik Hrasta - Pokreta za uspješnu Hrvatsku Ladislav Ilčić dajući potporu inicijativi predsjedničke kandidatkinje HDZ-a Kolinde Grabar Kitarović za pooštravanje borbe protiv pedofilije.

'Bez obzira na razlike u svjetonazoru svi bismo trebali nastupati zajednički u oštrijem angažmanu u borbi protiv pedofilije i sprječavanju prikrivanja zločina pedofilije. Stoga pozdravljamo inicijativu Kolinde Grabar Kitarović koja se očito odlučila oštrije boriti protiv pedofilije. U tome bi svi trebali biti jednako angažirani, bez obzira na svjetonator. U tom smislu političku volju kod predsjednika Ive Josipovića do sada nismo vidjeli', ustvrdio je Ladislav Ilčić na konferenciji za novinare održanoj na zagrebačkom Cvjetnome trgu.

Čelnik Hrasta smatra da Josipović nije učinio ništa kada je raniji ministar znanosti obrazovanja i sporta Željko Jovanović, kako je rekao, u zdravstvenom odgoju preporučio literaturu koja otvoreno i nedvosmisleno promiče pedofiliju.

Naveo je pritom i da je Jovanović u povjerenstvo za izradu zdravstvenog odgoja stavio ljude koji su 'promicatelji pedofilije' te podsjetio da su na sve to reagirali brojni roditelji, ali ne i Josipović. 'Kad jer ministar Jovanović radio perfidno i značajne korake u promicanju pedofilije, Josipović kao i obično nije učinio ništa', rekao je Ilčić ocijenivši to nedopustivim.

Stoga Hrast, naglasio je, snažno podržava inicijativu Kolinde Grabar Kitarović, kao i svaku drugu inicijativu, koja se zalaže za veću razinu zaštite djece i univerzalnih vrijednosti kao što su odgoj i obrazovanje, veći natalitet, obitelj, brak. U tom smislu ističe važnost preventive i suradnje roditelja i škole.

Na primjedbu novinara kako bi, u slučaju da su promicali pedofiliju, Jovanović i Josipović bili kazneno prijavljeni, odnosno da su to teške optužbe koje je iznio, Ilčić odgovara kako je činjenica da se u literaturi koja je bila preporučena uz program zdravstvenog odgoja otvoreno promiče pedofilija, na što su se pobunile brojne udruge i obitelji.

'Jovanović jest tu literaturu nakon toga povukao. Ne znam da li nije znao ili što, ali u svakom slučaju u njoj (literaturi) se otvoreno promiče pedofilija. Činjenica je i da su se brojne udruge, građani i roditelji na to javno bunili, a od Josipovića, kad smo mu se obratili, nije došla nikakva reakcija', kazao je.

Istaknuo je pritom da borba protiv pedofilije ne znači samo sankcioniranje već pronađenih zločinaca nego i zalaganje za jedno okružje u kojem pedofilija neće naići na mogućnost razvijanja.

Član zagrebačke podružnice Hrasta Vatroslav Župančić podsjetio je da je do prekida izrade zdravstvenog odgoja i spornog 4. modula došlo tek nakon presude Ustavnog suda. 'Do tada nismo vidjeli nikakvu reakciju s Pantovčaka. Naprotiv, a i od strane Vlade nailazili smo na odbijenice', rekao je.

Grabar Kitarović najavila je u medijima da će se, ako postane predsjednica Republike, založiti za izmjenu zakonske regulative i oštrije sankcioniranje pedofila, ne odbacujući mogućnost i kastracije po uzoru na neke zemlje EU.