očuvanje genofonda

Klonirane petrinjske lipe uskoro bi mogle biti posađene i u Francuskoj

20.01.2023 u 17:06

Bionic
Reading

Grad Petrinja je jedan od 51 člana europske kulturne rute Napoleonovih gradova koji preko zoom platforme održavaju sastanke, a na sastanku u petak predloženo je da se petrinjske lipe posade i u francuskome gradu Autunu

Grad Petrinja u suradnji s Hrvatskim šumarskim institutom provodi projekt kloniranja zaštićenih petrinjskih lipa u gradskom parku - Strossmayerovu šetalištu kao zaštićenom spomeniku parkovne arhitekture. Svrha projekta jest očuvati genofond stoljetnih lipa uvrštenih na popis zaštićenih stabala u Republici Hrvatskoj. Na sastanku u studenome 2022. predložena je sadnja petrinjskih kloniranih lipa u ostalim gradovima članicama. Posljednji sastanak na kojem je bilo riječi o tom projektu održan je jučer.

Direktorica Turističke zajednice grada Petrinje Kristina Suppe rekla je za Hinu kako je predloženo da se petrinjske lipe, za početak, posade u francuskome gradu Autunu u kojem će se početkom lipnja 2023. održati godišnji Upravni odbor Europske federacije Napoleonovih gradova.

"Podržavamo projekt sadnje lipa u drugim europskim gradovima te ćemo uključiti sve sudionike u realizaciju projekta. Neka naše petrinjske lipe promiču naš 'Mali grad velikog srca'. U petrinjskom parku bile su u vrijeme Ilira i zaštićeni su spomenik parkovne arhitekture od 1969. godine. Ideja o njihovom kloniranju je nastala prije nekoliko godina u suradnji sa Šumarskim institutom iz Jastrebarskog“, izjavila je Suppe.

Rekla je kako najveća lipa danas ima promjer 2,3 metra i opseg sedam metara. U Hrvatskoj postoje tri vrste lipe, a to su bijela ili srebrna lipa, velelisna lipa te sitnolisna lipa. Osim u petrinjskome gradskom parku, lipe su posađene i duž rijeke Petrinjčice pa i okolica Petrinje njima obiluje.

Krajem listopada prošle godine u organizaciji petrinjske Udruge Zrinska gora, Turističke zajednice toga grada i Grada Petrinje obilježen je Dan europske baštine, a tim povodom veleposlanik Francuske u Hrvatskoj i gradonačelnica Petrinje posadili su u Ekološkom centru "Vrata Zrinske gore" u Prnjarovu Čuntićkom u znak hrvatsko-francuskog prijateljstva dvije lipe, klonove ilirskih lipa iz petrinjskoga gradskog parka.

Sadnja kloniranih lipa u povodu Dana europske baštine u Prnjavoru Čuntićkom, u blizini Petrinje, naišla je na pozitivan odjek unutar Europske federacije Napoleonovih gradova.