spašavanje brodogradilišta

Ključne odluke za 3. maj donijet će se 22. kolovoza, a dvije su stvari u fokusu

07.08.2019 u 07:09

Bionic
Reading

Ministar gosodarstva Darko Horvat istaknuo je da bi se na idućoj sjednici Vlade trebala osigurati deblokada računa te proces proizvodnje

Ključne odluke za 3. maj bit će donesene na sjednici Vlade 22. kolovoza.

Ministar gosodarstva Darko Horvat istaknuo je jučer da bi se tada trebale donijeti dvije ključne odluke - 'prva kojom će se osigurati deblokada računa, a druga kojom će se osigurati proces proizvodnje'.

  • +20
Andrej Plenkovic sastao se sa direktorom brodogradilista 3. Maj Izvor: Cropix / Autor: Matija Djanjesic

Naglasio je da se radi sve kako bi se s procesom međufinanciranja krenulo nakon sjednice Vlade 22. kolovoza.

'Ono što u ovom trenutku ide u prilog svim akterima ovoga procesa je da su ugovori o izgradnji, opremanju ili završetku izgradnje tri broda - stornirani. Do trenutka dok se ti ugovori ne obnove, nema nikakvog dodatnog troška. Željeli bismo da u procesu definiranja konkretnog troška znamo točno koliki će biti trošak izgradnje ili dovršetka brodova. Kada Uprava s naručiteljima sklopi konkretne uvjete, odnosno definira po kojoj cijeni će se ti brodovi prodati naručiteljima, znat će se razlika. Tada ću transparentno, kao i do sada, izaći s tom brojkom pred hrvatske građane', rekao je Horvat za HRT.

Podsjetimo, premijer Andrej Plenković u utorak je nakon posjeta Brodogradilištu 3.maj gdje mu je direktor Edi Kučan predstavio stanje i planove za nastavak proizvodnje, izjavio da je ono što je čuo ohrabrujuće.

Plenković je izjavio da su on i ministri gospodarstva Darko Horvat, pravosuđa Dražen Bošnjaković te mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, koji su bili u njegovoj pratnji, iscrpno upoznati sa stanjem u Brodogradilištu te planovima kako dovršiti gradnju brodova, od kojih su dva u riječkom brodogradilištu, a jedan u pulskom Uljaniku.

Ocijenio je da postoji visok stupanj motiviranosti Uprave i radnika brodogradilišta da se ponovno pokrene proizvodnja i dovrše narudžbe, ali i nastavi s drugom fazom, nakon što se napravi plan koji će omogućiti deblokadu računa, pripremu proizvodnje, utvrđenje financijske konstrukcije za završetak brodova u partnerstvu s naručiteljima, a to je pronalazak strateškog partnera koji bi dugoročno, kroz proces preustroja, mogao održati brodogradnju u Rijeci na tržišnim osnovama.

'Cilj našeg angažmana je da se u ovom trenutku riješi nužno, a za otprilike dvije godine, koliko bi trajalo dovršenje brodova, uz pronalazak partnera omogući opstanak brodogradnje u 3. maju', rekao je Plenković.