OD LEDA DO TORCIDE

Ključne epizode iz Velog Mista 2012.

27.12.2012 u 07:28

Bionic
Reading

Četiri dana prije Nove godine, u doba kada će i gradonačelnik Željko Kerum već debelo biti u blagdanskom raspoloženju, Gradsko vijeće Splita sastat će se kako bi rebalansiralo proračun i potvrdilo javnu tajnu: drugom najvećem gradu u državi ponovno nedostaje oko 200 milijuna kuna u odnosu na plan, a formalni minus u 2012. godini je negdje oko 30 milijuna

Godinu prije gubitak je bio oko 45 milijuna, dodatni manjak vuče se još iz 2010. godine, pa se situacija može sažeti u jednoj rečenici: Split nije u bankrotu samo zato što još uvijek može uzimati kredite. Tako će biti i u ovoj, posljednjoj godini Kerumovog mandata, a što će doći poslije - neka se drugi brinu...

Splitska 2012. godina bila je još jedna u kojoj se grad promatralo isključivo kroz prizmu njegovog gradonačelnika, bizarnog lika kojemu je nevjerojatan splet okolnosti dao priliku upravljati milenijima starom zajednicom. Početkom godine Kerum se barem naizgled još uvijek trudio, pa pojavljivao u najnužnijim prigodama, da bi negdje lipnju definitivno digao ruke od svega i jednostavno prestao funkcionirati. Javnost se zabavljala pitanjem je li se gospodin probudio na vrijeme, kladila hoće li slučajno banuti na radno mjesto, temeljito se secirala definitivna propast njegovog poslovnog carstva, dok je grad nastavio višegodišnji slobodan pad. U nekoliko sličica karakterističnih za splitsku 2012. godinu više je minusa, daleko manje pozitive...

SLIČICA PRVA: LEDENA KATAKLIZMA

Usred zime u Splitu je pao snijeg, najveći u zadnjih pola stoljeća, a to bi bilo tek simpatična razglednica da vrijeme nije bilo onako nemilosrdno, pa okrenulo na buru i vrlo brzo ledom okovalo kompletan grad. Prvog dana vladalo je opće veselje, već drugoga su se začule ozbiljne kritike, a iduća dva tjedna prošla su u bolnoj spoznaji da Split uopće ne funkcionira kao ozbiljan grad.

Preko tisuću građana polomljenih na javnim površina, nestašica kruha i namirnica, blokirane cijele gradske četvrti i gradonačelnik kojemu je sve to urnebesno smiješno i beskrajno zabavno - a kao trešnja na tortu došla je suluda izjava njegove sestre Nevenke Bečić, koja je prekorila građane zbog šetnje po vlastitom gradu i narugala se onima koji nemaju rodbinu i nećake da se o njima brinu. Sudbina je htjela da se deset mjeseci kasnije i ona sama lakše ozlijedi u padu usred Zagreba; to bi mogla biti definicija riječi karma.

SLIČICA DRUGA: SIVILO I DEPRESIJA

Broj nezaposlenih u Splitu ove godine ponovno se vratio na razinu iz 2002. godine i u idućim tjednima će vjerojatno doseći 20 tisuća, a Splitsko-dalmatinska županija je s gotovo 48 tisuća neslavni hrvatski rekorder: u ovom dijelu Dalmacije bez posla je više ljudi nego u dvostruko većem Zagrebu.
Najveći poslodavac u gradu je državna bolnica, a preostale dvije ozbiljne tvrtke - brodogradilište i bivši građevinski gigant Konstruktor - ovih dana su gotovo na samrti. Industrija je u Splitu postala misaona imenica, posla jednostavno nema, tračak nade je tek turizam.

SLIČICA TREĆA: ZIMMER FREI
Split je ove službeno godine proglašen najboljom hrvatskom destinacijom, u ljetnim mjesecima grad je doslovno krcat turistima, živnula je i ponuda glazbenih i kulturnih događanja, a snalažljiviji su ovdje pronašli priliku za zaradu pa ove godine počeli masovno iznajmljivati vlastite stanove. Samo u 2012. godini broj postelja u privatnom smještaju povećao se za oko tisuću, odnosno dvadesetak posto, a ne treba zanemariti ni crno tržište koje još uvijek buja.

Službeno, splitske turističke brojke i ove godine rasle su za preko deset posto i čini se da će se barem u ovom segmentu ostvariti dugoročni planovi: idućeg ljeta očekuje se 700 tisuća noćenja, a okrugli milijun trebao bi biti dosegnut 2015. godine. Moglo je i ranije, da je Kerum barem dovršio svoj hotel Marjan...

SLIČICA ČETVRTA: KERUMOVA OBALA
Projekt zbog kojega je navodno krenuo u politiku, no nije računao da će u međuvremenu i sam propasti: u proširenje obale pred njegovim Marjanom splitski gradonačelnik ulupao je okruglih sto milijuna kuna, što je točno sto milijuna više nego što je obećao da će koštati.
Uređenje Zapadne obale nesumnjivo je bilo potrebno, prije ili kasnije, a pokazalo se i kao jedini Kerumov argument u prilog tezi da je u svoje četiri godine barem nešto radio. Zato, valjda, i odugovlači s radovima već pune dvije godine, kako bi vrpcu presjekao malo prije lokalnih izbora u svibnju.

Računi za iznimno skupi komunalni zahvat tek će se svoditi u godinama koje dolaze, tada će se na vidjelo izaći i činjenica da je projekt prepun improvizacija i da je samo uzrokovao nove prometne gužve u ovom dijelu grada, a moglo bi biti i pravosudnih posljedica - Državno odvjetništvo, naime, ovih dana bavi se slučajem nestalih 60 milijuna kuna za sanaciju gradskog odlagališta smeća, a sasvim je očito da su novci potrošeni baš tu, pred hotelom Marjan...

SLIČICA PETA: ZAKON ULICE
Hajduk i njegovi problemi u Splitu su posljednjih godina prvorazredno političko pitanje, a stvar je došla do usijanja nakon što je novo vodstvo kluba - izabrano na navijačkim izborima sa zadatkom da počisti nered koji su ostavile HDZ-ova i Kerumova garnitura - zatražilo jamstvo Grada za hitni kredit. Jedina druga opcija u tom trenutku bio je stečaj no većina u Gradskom vijeću, uključujući i one koji su devastirali i popljačkali splitski klub, nije bila previše sklona tom rješenju.

Problem je riješen vrlo jednostavno: pod prozorom Banovine istog dana okupilo se nekoliko stotina pripadnika 'interventne' Torcidine postrojbe, a tri dana kasnije i nekoliko tisuća prosvjednika, pa je jamstvo najednom odobreno.

Slučaj Hajduka i nije toliko zamršen - klub je financijski potpuno upropašten, pa su se u spašavanje gradskog vlasništva upustili navijači i neovisni stručnjaci kojima su sami dali povjerenje. Treniranje neposredne demokracije u jednom nogometnom klubu izraslo je u slučaj u kojemu je u jednom trenutku 'ulica vodila grad' - ali, opet, čak i da se to stvarno dogodi, teško da bi Splitu moglo biti gore nego što jest...