STRANKE O UHIĆENJIMA U HAC-U

'Ključna odgovornost na Kosor i Kalmeti'

26.11.2009 u 14:17

Bionic
Reading

Uhićenja u HAC-u su očekivana i dobro je da su USKOK i Državno odvjetništvo počeli raditi svoj posao. HAC je žarište potrošnje kroz koju su kombinacijom nesposobnosti i korupcije posljednjih nekoliko godina bačene milijarde kuna hrvatskih građana, mišljenja je predsjednik HNS-a Radimir Čačić

Članovi uprave i kooperanti, smatra on, umiješani u korupciju moraju snositi odgovornost i o tome nema spora. Čačić kaže da ključna odgovornost leži na premijeru, resornom ministru i njegovim najbližim suradnicima, a tek nakon toga na upravi tvrtke. I jedan od bivših predsjednika uprave, gospodin Crnjak, to je i potvrdio u pisanom obliku izjavom da su se svi poslovi dodjeljivali u kabinetu ministra Božidar Kalmete.

'Dok USKOK i Državno odvjetništvo ne postave pitanje te odgovornosti za afera HAC-a, kao i druge u Hrvatskoj, ona ostaje na 'igračima iz drugog reda'.

Smiješno je i uvredljivo za hrvatsku javnost da u antikorupcijskom povjerenstvu Vlade sjedi ministar u čijem resoru i za čijeg mandata su bujale kriminalne i korupcijske afere najvišeg reda i da se upravo njegov 'model' uzima kao primjer borbe protiv korupcije', rekao je predsjednik HNS-a Radimir Čačić

Današnja uhićena bivših čelnika HAC-a ukazuju na utemeljenost pisanja mnogih medija o razmjerima korupcije u javnim poduzećima te potkrepljuju procjenu da korupcija godišnje u Hrvatskoj proguta najmanje 12 milijardi kuna, kažu u novoosnovanom HSP-u Dr. Ante Starčević

Nadamo se, kaže potpredsjednik te stranke Pero Kovačević, da je ovo početak uspostave vladavine prava i funkcioniranja institucija pravne države te uspostave načela da su svi jednaki pred zakonom.

'Vlada ne može bježati od svoje odgovornosti za umreženost i razgranatost korupcije u javnim službama i javnim poduzećima, kao ni ministar Kalmeta, jer je upravo on jedini član i skupština trgovačkog društva HAC-a, i HŽ-a' smatra Kovačević.

Izjave predsjednice Vlade gospođe Jadranke Kosor da ministar Kalmeta ne može biti odgovoran jer nije znao što se događa u HAC-a, u najmanju ruku su dvojbene i ukazuju na to da članovi Vlade nisu za ništa odgovorni. U HSP-u Dr. Ante Starčević očekuju da ministar Kalmeta zbog 'neznanja' bar dade svoj mandat na raspolaganje, kad već ne priznaje zapovjednu odgovornost kad je u pitanju on, kao ni sama Vlada.

Postavlja se pitanje kako predsjednica Vlade i članovi Vlade mogu činiti razna antikorupcijska tijela kad ništa ne znaju.