Melita Perčec Tadić

Klimatologinja DHMZ-a: Situacija je vrlo alarmantna, zime i snijega ćemo se samo sjećati

04.01.2023 u 20:08

Bionic
Reading

Izgleda da će se neuobičajeno toplo vrijeme za ovo doba godine nastaviti, a klimatologinja DHMZ-a Melita Perčec Tadić prokomentirala je klimatsku ocjenu koju je DHMZ jučer objavio

Sljedećih dana u unutrašnjosti će i dalje za ovo doba godine biti neuobičajeno toplo, a slično vrijeme očekuje nas i nadolazećeg vikenda.

Melita Perčec Tadić, voditeljica službe za klimatologiju DHMZ-a gostovala je u RTL-u Danas gdje je prokomentirala klimatsku ocjenu koju je DHMZ jučer objavio. 'Dosta oscijalicija je po mjesecima, ali temperatura zraka je vrlo visoka, 2022. je na 28 od 39 posto bila najtoplija u zadnje 62 godine', kaže.

Ipak, temperature zraka prošle godine bile su više od prosječnih, količine oborine manje pa su klimatologinju pitali koliko su ti podaci alarmanti.

  • +11
Dubrovnik: Građani i turisti uživaju u sunčanom danu Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavic

'Kada bismo gledali samo podatke 2022. mogli bi reći da se radi o klimatskim anomalijama, ali posljednje desetljeće je bilo najtoplije otkad mjerimo temperature zraka, a 2022. se na to nastavlja", navodi pa dodaje da je situacija vrlo alarmanta, a trendovi iz zapaženih temperatura zraka i iz projekcija iz budućnosti govore o zatopljenju, sušu ljeti i u proljeće, nije obećavajuće', kaže.

Upitala jesmo li izgubili zimu ističe: "Ako nam je sjećanje na zimu niske temperature i snijeg pod nogama za zimske praznike, iz pozitivnih temperaturnih trendova i rezultata klimatskih modela koji do kraja stoljeća ukazuju na smanjenje snijega negdje i do 50 posto na dijelovima Hrvatske, izgleda da taj osjećaj snijega pod nogama će biti rjeđi nego češći".