DRAMA U ŠKVERU SE NASTAVLJA

Klasna borba na splitskim ulicama

21.10.2013 u 08:45

Bionic
Reading

Splitski škverani jutros su oko šest sati ponovno izašli na ulice izražavajući nezadovoljstvo odlukom uprave da odredi mjeru suspenzije za 254 radnika zbog sudjelovanja u nelegalnoj obustavi rada. Nezadovoljni radnici blokiraju glavni ulaz u brodogradilište, gdje na posao dolazi svih dvije tisuće radnika. Među njima je i predsjednik Hrvatske udruge sindikata (HUS) Ozren Matijašević te predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske - Industrijskog sindikata (SMH - IS) Vedran Dragičević

Okupljanje protječe mirno, a primjetna je nazočnost više policajaca ispred ulaza u Brodosplit.

'Tko želi ući, neka uđe', izjavio je za tportal glavni sindikalist Zvonko Šegvić, koji poziva kolege da se suzdrže od svakog nasilja. Tvrdi da je novi vlasnik tvrtke Tomislav Debeljak tijekom vikenda pozivao pobunjene radnike na razgovor 'u grupama po deset' i nudio im potpisivanje izjava da 'nisu krivi za nasilje prošlog tjedna'. Iako i sami radnici tvrde da nikakvog nasilja - nije ni bilo.

'Ovo je sukob rada i kapitala - ali ne kapitala koji je stečen, nego koji je darivan', govori Šegvić za tportal. Aludira na podatak da je Debeljaku odobrena 1,5 milijarda kuna državnih subvencija za restrukturiranje škvera, od čega će u idućih pet godina najviše milijardu biti potrošeno na plaće radnika - dok će oko 500 milijuna kuna ostati u Debeljakovu džepu.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak nije pokazao previše želje za involviranje u probleme Brodosplita, iako radnici tvrde da je situacija kritična: osim što je dijelu njih plaća smanjena za 500 do 1.500 kuna, na radnom mjestu ih prate 'škverske amazonke', zaštitarke koje snimaju svaki pokret, ulaze u svlačionice, prate u kojem trenutku se tko pomokrio i kada je zavrnuo rukav ili je uzeo predah. Ukupno, tvrde, situacija je neizdrživa: kolektivni ugovor se ne poštuje. A sam Debeljak tvrdi da ga on ni na što ne obavezuje, jer je osnovao novih pedesetak tvrtki u kojima nema ni sindikalnih prava, niti ugovora.

U splitskom škveru danas se očekuje novi burni dan, a nije isključeno da se pojavi i splitski gradonačelnik Ivo Baldasar, koji je već pokušao pomiriti zaraćene strane. Debeljak ne želi razgovarati s 'teroristom' Šegvićem, radnici ga se ne odriču pa je sukob rada i kapitala očito na vrhuncu.