vojna tehnika

Kinezi prikazali prototip superbrzog helikoptera koji podsjeća na leteći tanjur

15.10.2019 u 20:49

Bionic
Reading

Kina je ovih dana na izložbi vojne tehnike u gradu Tianjinu premijerno prikazala model budućeg borbenog helikoptera nazvanog 'superveliki bijeli morski pas' koji izgledom podsjeća na leteći tanjur, a svoj prvi let trebao bi imati već iduće godine

Kineski vojni stručnjaci ističu da je riječ o letjelici krajnje eksperimentalnog karaktera te da je konstruiranje modela važno za razvoj njihove tehnologije u budućnosti. Nadodaju kako se njena primjena, unatoč već zakazanom premijernom letu u 2020. godini, ne očekuje tako skoro.

Model prototipa svojim izgledom letećeg tanjura podsjeća na one iz znanstvenofantastičnih filmova, a iz objavljenih specifikacija doznaje se da je riječ o letjelici dugoj 7,5 i širokoj 2,8 metara. Pilotska kabina ima dva sjedišta te je smještena u sredini prstenaste strukture letjelice koju pokreću dva turbomlazna motora, a trebali bi razviti brzinu do 650 kilometara na sat.

Uz to, dodaje se da je letjelica radnog naziva 'super veliki bijeli morski pas' teška šest tona te da joj plafon leta iznosi 6000 metara.

Nakon premijere vojni analitičari ukazali su na njegovu veliku brzinu i postignutu vrlo nisku razinu buke, ali dodaju kako će trebati dodatno poraditi na lakšem održavanju i većoj pouzdanosti budućeg futurističkog helikoptera.

Prvi let prototipa očekuje se iduće godine na zrakoplovnoj izložbi 'Airshow China 2020' u gradu Zhuhaiju u kineskoj provinciji Guangdong.

Kina je, podsjetimo, tijekom nedavne vojne parade povodom 70. obljetnice osnivanja Narodne Republike Kine premijerno prikazala mobilni interkontinentalni balistički projektil DF-41 Donfeng, podmornički balistički projektil JL-2 te novu verziju bombardera Xian H-6N.

Uz to, ranije je demonstrirana moć novih lovaca smanjenog radarskog odraza Chengdu J-20, desantnih brodova klase Yuting te moćnih elektromagnetskih topova.