brifing s novinarima

Kineski veleposlanik o vizama, ratu u Ukrajini, TikToku i biznisu s Hrvatskom: Želimo vašu tunu i med

14.03.2024 u 16:13

Bionic
Reading

Kineski veleposlanik u Hrvatskoj Qi Qianjin održao je u četvrtak brifing za novinare, na kojem je govorio o odnosima između naše dvije zemlje, gorućim svjetskim problemima, kao i kineskim unutarnjim temama

Govoreći o odnosima Hrvatske i Kine, veleposlanik Qi Qianjin istaknuo je da raste gospodarska razmjena. Prošle godine bila je na 2,5 milijardi dolara, što, kako je primijetio veleposlanik, nije previše, ali je povećanje u odnosu na ranije razdoblje.

Kina je s 10 europskih zemalja uspostavila bezvizni režim, a veleposlanik se nada da bi Hrvatska mogla biti sljedeća. No procedura nije jednostavna. Srbija, Crna Gora i BiH imaju bezvizni režim s Kinom jer same pregovaraju o svojoj viznoj politici dok je s Hrvatskom situacija kompliciranija jer je članica šengenskog prostora i Europske unije.

Veleposlanik je naveo da je kineska kompanija China Bridge and Road Corporation, koja je gradila Pelješki most, dobila novi posao na izgradnji novog izlaza na autocestu A1 kod Splita.

Kina želi uvoziti više hrvatskih proizvoda, a posebno je istaknuo vino i med. 'Vode se pregovori s hrvatskom Vladom oko izvoza tune i meda u Kinu', otkrio je diplomat.

Podsjetio je i da je prije pandemije pola milijuna kineskih turista uživalo u ljepotama Hrvatske. 'Sada ponovno značajno raste broj turističkih dolazaka iz Kine u Hrvatsku i na petini je pretpandemijskih brojki', rekao je.

Govorio je i o namjeri Kine da provede veliku zelenu transformaciju ustvrdivši da danas 50 posto energije u toj zemlji dolazi iz obnovljivih izvora.

Naglasio je da se Kina u međunarodnoj politici zalaže za multilateralizam i za to da sve zemlje budu jednake. Slikovito je kazao da bi trebali svi sjediti za stolom, a ne da velike sile sjede za stolom dok se male zemlje nalaze na meniju. Također je istaknuo da Kina sa svim zemljama želi biti prijatelj i nikome nije prijetnja.

  • +3
Qi Qianjin Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Za Europsku uniju naveo je da šalje zbunjujuće signale oko politike s Kinom. 'To je kao na križanju, imate zeleno, žuto i crveno svjetlo. A EU, kad šalje poruke Kini, to je kao da su sva ta tri svjetla upaljena odjednom', poručio je veleposlanik.

Novinare je zanimalo i ima li kakvih novosti oko uspostavljanja direktne zračne linije između Hrvatske i Kine.

Veleposlanik je naveo da kineske vlasti nemaju nikakve restrikcije te bi pozdravili otvaranje takve linije, no za realizaciju nije dovoljan dogovor između vlada, već mora postojati i interes poduzetnika.

Govoreći o skorim izborima u SAD-u, na kojima će se opet obračunati Joe Biden i Donald Trump, kazao je da je to unutarnje pitanje građana SAD-a i, bez obzira tko pobijedi na tim izborima, nada se da će se međusobni odnosi nastaviti bez konfrontacija, ali s povećanom gospodarskom suradnjom.

Veleposlanik Qi naveo je i da se Kina u ratu u Ukrajini zalaže za mirno i diplomatsko rješenje sukoba. Također se žestoko protivi bilo kakvoj eventualnoj upotrebi nuklearnog oružja.

'Ne prodajemo oružje Rusiji', kazao je veleposlanik na pitanje novinara te istaknuo da žele da dođe do političkog rješenja. Također je upozorio na opasnost od prelijevanja sukoba u Gazi na širu regiju, pa i na Pakistan.

Kina je u posljednje vrijeme prodala dosta oružja Srbiji, pa su veleposlanika pitali hoće li se nastaviti s time.

  • +2
Kineski policajci patroliraju zagrebačkim ulicama Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletić

Odgovorio je da imaju dobre odnose i s Hrvatskom i sa Srbijom te da ne bi nikad koristili odnose s jednom da se napravi pritisak na drugu.

Cilj im je zadržati dobre odnose s obje zemlje.

Jasno mu je da je bio rat, ali trenutno se odnosi popravljaju i prije koji dan sastali su se Vučić i Plenković.

'Imamo princip da ako prodajemo naše oružje drugoj zemlji, ono može biti korišteno samo u obrambene svrhe, nikako u ofenzivne', istaknuo je diplomat.

Zanimalo nas je i što s događa sa sastancima Inicijative 16+1. Posljednji je uz mnogo pompe održan u Dubrovniku prije pet godina.

'Unijeli smo neke nove pokretačke snage u ovu platformu, želimo je napraviti življom i vidljivijom. Imamo planove i strategije, a također je potrebna suradnja drugih dionika', kazao je veleposlanik te ne smatra da se platforma našla u nekoj vrsti pat-pozicije. Istaknuo je da je Hrvatska dobra u sportu te je uspostavljena suradnja na području sportskih kampova.

'Ove godine će definitivno biti novih događanja vezanih za ovu platformu', naveo je.

Pitali smo ga i kakvu im poruku šalje eventualna zabrana TikToka u SAD-u.

Veleposlanik je kazao da postoje brojne društvene mreže u Kini i SAD-u.

'Zašto baš žele zabraniti TikTok? Nema nikakvih dokaza da je Kina koristila TikTok da bi prikupljala informacije', rekao je Qi, objasnivši da je riječ o mreži koja služi za zabavu, učenje i druženje te smatra da bi Amerikanci trebali slušati korisnike.

Mišljenja je da se u ovom slučaju radi o nevjerojatnom pretjerivanju te se zapitao zašto se boje Kine kad su superiorna zemlja s dominantnim inovacijama. Izrazio je nadu da će ljudi nastaviti koristiti TikTok u Sjedinjenim Američkim Državama.