'SUVERENITET' NA MREŽI

Kineski predsjednik: Cenzura interneta nužna za njegovu slobodu

16.12.2015 u 11:47

Bionic
Reading

Cenzura je nužna za očuvanje slobode korisnika interneta, ocijenio je u srijedu kineski predsjednik Xi Jinping na međunarodnoj konferenciji o internetu, braneći 'suverenitet' država na svjetskoj mreži

'Kao i u slobodnom svijetu, sloboda i red nužni su u cyber prostoru: sloboda je konačni cilj reda a red je jamstvo slobode', izjavio je Xi Jinping u Wuzhenu, na drugom izdanju Svjetske konferencije o internetu, organizirane u prisustvu nekoliko svjetskih divova, ali osporavane zbog promocije povećane kontrole weba.

'Moramo poštovati prava svake zemlje da upravlja svojim vlastitim cyber prostorom', istaknuo je Xi Jinping, objašnjavajući da 'nijedna zemlja ne bi smjela dirati u hegemoniju on line ili se miješati u unutarnje poslove drugih zemalja'.

Kina provodi jaku cenzuru sadržaja on line i blokira neke zapadne stranice, među kojima internetskih divova Facebooka, Twittera i Googlea. Konferencija se održava u prisustvu brojnih svjetskih čimbenika visoke tehnologije - Applea, Kasperskog, Samsunga, Nokije, itd. Kina ima gotovo 700 milijuna korisnika interneta, što je dvostruko više od stanovništva SAD-a.